Ze sedmi českých robotických center provedli v ÚVN za deset let nejvíc robotických operací v urologii, dosud 1736, dalších 142 operací bylo v oboru chirurgie a 122 v gynekologii. Foto: ÚVN

Centrum v ÚVN završilo hranici 2000 robotických operací

Hranici 2000 robotických operací završilo v těchto dnech centrum v Ústřední vojenské nemocnici. V pátek tu lékaři operovali robotem už 2001. pacienta. Ze sedmi českých robotických center provedli v ÚVN za deset let nejvíc robotických operací v urologii, dosud 1736, dalších 142 operací bylo v oboru chirurgie a 122 v gynekologii, řekl dnes novinářům primář urologie a vedoucí lékař robotického centra ÚVN Jiří Kočárek s tím, že pacienti oceňují zejména šetrnost zákroku a rychlý návrat do běžného života.

 

„Volil jsem tuto operaci z toho důvodu, že vůči pacientovi je nejšetrnější, nejpřesnější a v podstatě zachovává všechny funkce mužství. V pátek mě operovali, dnes se chystám jít domů a doufám, že budu ještě dlouho vychovávat svoji osmiletou dceru,“ řekl Milan Špinka, který měl rakovinu prostaty a jako 2001. pacient byl operovaný robotem v ÚVN.

V současné době jsou v Česku v provozu čtyři robotická centra, tři čekají na výměnu robotického systému. Centrum v ÚVN je druhé největší po soukromém centru v Mostišti. Ročně operují v ÚVN robotem přes 200 pacientů, což je téměř pětina robotických operací v Česku. V urologických výkonech je zastoupení ÚVN ještě vyšší. Do konce roku 2014 jich v ČR bylo provedeno 7002, z toho 1658 v ÚVN, tedy téměř 24 procent.

Po fázi prudkého rozvoje výkony center mírně klesly poté, co v roce 2011 tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v rámci úspor chtěl převést robotické operace do nadstandardu, ten by pacienti platili. Zdravotní pojišťovny dostaly pokyn úhrady omezit, v dalším roce v urologii hradily jen operace rakoviny prostaty, v chirurgii operace rakoviny konečníku a v gynekologii kompletní odnětí dělohy a vaječníků kvůli zhoubnému nádoru.

„Robotika byla utlumena, ale v současné době už vidím, že pojišťovny si to dokážou spočítat, vidí úspory svých financí. Řekl bych, že v tomto smyslu se vše obrací k lepšímu,“ shrnul primář.

Robotický systém se skládá ze tří hlavních částí – z operační konzoly se čtyřmi rameny, na nichž se podle typu operace obměňují nástroje, z přístrojové věže a ovládací konzoly, odkud operatér řídí ramena s nástroji a kde má díky 3D obrazu dokonalý přehled o operované oblasti. Robot je u operačního stolu, nástroje jsou do pacientova těla zavedeny pomocí miniaturních vpichů. Operatér řídí ramena s nástroji z řídící jednotky ze vzdálenosti několika metrů.

Pohyby robota zpracovává počítač, který zpřesňuje práci chirurgických nástrojů v pacientově těle. Robotický systém není oproti lidské ruce zatížen únavou, jeho zásah je vždy zcela přesný. Ve srovnání s laparoskopií, kdy operatér ovládá nástroje zavedené do těla malými otvory sám, má robotický systém větší rozsah pohybů chirurgických nástrojů. Dostane se i tam, kde pro lidskou ruku není dost místa.

-čtk-