Ikona odpůrců očkování Ludmila Eleková. Také musí z něčeho žít. Za hloupost se platí a tak u této paní s titulem MUDr. a povolením lékařské komory stojí 1200 korun jedno 1,5hodinové sezení s „biorezonančním přístrojem, který harmonizuje elektromagnetické vyzařování buněk“. Homeopatie, výživové poradenství, kapka krve – to všechno je za hodinu za 1000 korun. Foto: Koláž ZD.

Odpůrci očkování zmanipulovali anketu Lékař roku. Vyhrála jejich guru se 756 hlasy

Vakcíny zabíjí, ze zdravých dětí dělají mrzáky, způsobují autismus i celou řadu autoimunitních onemocnění a hlavně vůbec nefungují. Smrtelné infekční nemoci totiž vymizely samy od sebe.  Přesně tyto nesmysly z kategorie bad science už roky šíří praktická lékařka Ludmila Eleková, která se stala symbolem českého antivakcinačního hnutí. Nejen, že je držitelkou vědecké anticeny Bludný balvan, které dostávají šarlatáni, léčitelé a podvodníci všeho druhu, ale nyní získala i titul Lékař roku. Ta má podle organizátorů zvyšovat prestiž lékařského povolání a současně „dát pacientům i odborné veřejnosti možnost ocenit nejen odborné, ale i lidské kvality těch, které pečují o naše zdraví“. Unie pacientů ČR, která stojí za anketou, tvrdí, že Eleková všechny tyto podmínky splňuje a je na odborné veřejnosti, aby vyvrátila její tvrzení. Prý vyhrála čestně, protože jí pacienti mají rádi. Zdravotnický deník má ale k dispozici informace, které dokazují, že hlasování bylo zmanipulované právě ze strany odmítačů očkování.

 

„Pro medicínský svět je MUDr. Eleková symbolem pavědy a neodbornosti. Některé její mediální výroky hraničí s trestním činem šíření poplašné zprávy. Práce lékařů se posuzuje podle úplně jiných kritérií, než je anketa, ve které může hlasovat kdokoliv, kdo u daného lékaře ani nikdy nebyl,“ komentuje výsledek ankety docent Rastislav Maďar, prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny a mimo jiné jako expert na epidemiologii a infekční choroby také odborný recenzent vědeckého časopisu o očkování Vaccine. „Vítězství v takové anketě dokáže zajistit dobře organizovaná malá skupina lidí, PR agentura nebo třeba výrobce homeopatik. Neumím si představit, že by v příštích letech chtěli po doktorce Elekové převzít toto ocenění jiné skutečné osobnosti medicíny. Pro mě je možná homeopatem roku, ale rozhodně ne lékařem roku,“ říká rozhodně.

Hlasovali ti, kteří jí osobně neznají

Jeho slova dokazují i výsledky samotné ankety. Ludmila Eleková zvítězila, avšak získala pouze 786 hlasů, což je skutečně symbolický počet hlasující, který nijak nevypovídá o skutečných názorech českých pacientů a jejich vztahu k jednotlivých lékařů. Pro srovnání – dalšího praktické lékaře pak vítězka porazila zhruba o sto hlasů. „Česká lékařská společnost jménem svých 35 tisíc členů veřejně na tiskové konferenci jasně řekla, že je třeba z hlediska vědy udržet proočkovanost dětí nad 90 %. Aby hlavní odpůrce očkování, doktorka Eleková, získal od podivné organizace cenu Lékař roku je opravdu až humorný příběh,“ kritizuje anketu profesor Štěpán Svačina, předseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, která sdružuje celkem 116 odborných společností a za své poslání považuje rozvoj a rozšiřování vědecky podložených lékařských věd a to se zvláštním důrazem na prevenci, tedy i očkování jako ochranu před nebezpečnými infekčními chorobami. „Výsledek letošního ročníku Lékaře roku dokazuje, že jde o nedůvěryhodnou, ze strany odmítačů očkování snadno ovlivnitelnou anketu,“ hodnotí vítězství Elekové prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj je zřejmé, že pro Elekovou hlasovali lidé, kteří ji neznají osobně, spojuje je pouze odmítání očkování. Ti podle něj fungují jako sekta, jenž se nechá snadno zmanipulovat.

Podle organizátorů ankety Unie pacientů je ale vše v pořádku a Eleková získala od pacientů „nezpochybnitelné hlasy“. Má to ale hned několik háčků. Lékař roku, ačkoliv se snaží působit jako ocenění skutečných lékařských osobností, je pouhá internetová anketa s prakticky nulovým zabezpečením proti manipulaci. Zapojit se do ní může opravdu každý a to bez ohledu na to, zda lékaře, pro kterého hlasuje, vůbec někdy viděl. A právě toho využili odpůrci očkování ve svůj prospěch. V jedné z uzavřených facebookých skupin se objevil seznam hlasujících včetně počtu hlasů, které daná osoba naklikala ve prospěch doktorky Elekové. U jednoho z jmen je uvedeno dokonce 15 hlasů. Výzvy k hlasování pro ni se objevily i na mnoha dalších diskusích, včetně konkrétního návodu, jak anketu vyplnit pro ty, kdo Elekovou znají jen z médií. „Já nemám informace, které je třeba doplnit, jinak bych i hlasovala, nemáte někdo předvyplněné, že bych jen opsala?,“ píše v jedné facebookové diskusi Rebeka Urbanová. K hlasování pro Elekovou vyzývá také třeba fb stránka Aromadary, masáže a terapie u Xenie, jejíž autorka sama absolvovala kurz s názvem Detoxikace po očkování.

Pijete bazénovou desinfekci? Podpořte Elekovou

Už několik dní před oficiálním vyhlášením výsledků, které proběhlo ve čtvrtek 14. května večer, se na sociálních sítích začalo šířit, že vítězkou je právě Ludmila Eleková a to spolu se spoustou gratulací ze strany příznivců antivakcinačního hnutí nejen v Česku, ale i na Slovensku. Příspěvky s její fotografií rychle dosahovaly stovek sdílení, stejně jako nadšené komentáře, že konečně prohráli „zlí“ lékaři, kteří považují očkování za nezbytnou součást péče o veřejné zdraví. Nadšení neskrývali ani členové facebookové skupiny Užíváme CDS (chlordioxid solution), což jsou lidé, kteří považují bazénovou desinfekci za řešení všech zdravotních problémů, včetně rakoviny, roztroušené sklerózy nebo třeba epilepsie. Příčinou lidských chorob a to zejména těch nejzávaznějších jsou podle nich údajní paraziti, které stačí zničit užíváním nebezpečné chemikálie.

Mezi gratulacemi ale brzy začaly probleskovat i komentáře o tom, že se společné dílo podařilo a internetová podpora doktorky Elekové přinesla ovoce v podobě jejího vítězství v anketě. „Je třeba uznat, že na internetu jsou ve svých skupinách a diskusních fórech odmítači očkování velmi dobře organizovaní a drží pohromadě. A právě v tom jsou nebezpeční, protože dokáží velmi dobře své názory šířit a vymývat tak mozky dalším,“ popisuje Maroš Rudnay, který stojí za slovensko-českou skupinou mladých lékařů a vědců Lovci šarlatanov. Silný vliv sociálních sítí na výsledek ankety připouští i sami organizátoři. „Jak všichni víme, prostřednictvím sociálních sítí se informace šíří velmi rychle, zejména mezi zájmovými skupinami s příbuznými názory,“ přiznává Jiří Hlaveš, předseda Unie pacientů ČR. Na vítězství doktorky Elekové nevidí nic zvláštního: „Získala od pacientů nejvíce hlasů, tudíž v dané kategorii dle pravidel ankety zvítězila,“ dodává. O regulérnosti ankety se mu podařilo přesvědčit i hlavního sponzora celé akce, společnost Hartman-Rico, která se zabývá výrobou a prodejem zdravotnických prostředků. „Organizátorem této akce nám bylo potvrzeno, že v rámci ankety byla dodržena všechna pravidla a hlasování proběhlo korektně,“ popisuje Irena Malá, PR manažerka společnosti. Hlavnímu partnerovi ankety Lékař roku podle ní nepřísluší komentovat odbornou způsobilost vítězky.

Pavědecké lži

Názory Elekové však mají od medicíny postavené na důkazech víc než daleko, za což byla v roce 2013 oceněna Zlatým Bludným balvanem. Tuto vědeckou anticenu každoročně uděluje Český klub skeptiků Sisyfos nejvýraznějším šarlatánům nejen na poli medicíny. Eleková cenu získala mimo jiné za tyto výroky:

 „Očkovat není nutné žádné děti. Byla bych ráda, kdyby lidé konečně pochopili, že je irelevantní bavit se o závažnosti nemoci jako o kritériu vhodnosti očkování. I u závažných nemocí platí, že očkování proti nim oslabí imunitu proti všem infekcím, včetně té, proti které se očkuje.“

„Nepopírám, že existují lidé naočkovaní horem dolem, kteří jsou zdraví. Mohou hovořit o štěstí.“
„Děti často po očkování přestávají broukat a žvatlat, až na měsíce, přestanou se usmívat a omezí oční kontakt, jsou plačtivé nebo naopak apatické, špatně spí, můžou se objevit febrilní křeče.“

„Obrna se nevymýtila očkováním, ale změnou diagnostických kritérií.“

„Studie potvrzují, že když zdvojnásobíte počet vakcín, zdvojnásobíte kojeneckou úmrtnost v dané zemi. Očkování děti zabíjí.“

To, že tyto pavědecké názory šíří lékařka, je podle imunologa Michala Křupky, který působí na Ústavu imunologie Univerzity Palackého v Olomouci a současně je předsedou Biomedicínské sekce Českého klubu skeptiků Sisyfos, dvojnásob nebezpečné. „Jako lékařka pod autoritou získanou studiem tradiční medicíny, zpochybňuje tradiční medicínu. Dokáže vytvořit dojem, že jednoduše ví, proč je medicína špatná a to bez ohledu na skutečnost, že pro svá tvrzení nemá důkazy,“ vysvětluje s tím, že Eleková je pouze obvodní lékařka, nikoliv výzkumný pracovník, který provádí vědeckou práci. „Svou činností popírá práci celých generací lékařů, kteří zachránili miliony životů a stovek vědců, včetně mnoha nositelů Nobelovy ceny, což je na obvodní lékařku celkem odvážné,“ dodává s tím, že bohužel velká část společnosti není schopna rozlišit mezi nevědeckými soukromými názory Elekové a výsledky recenzovaných vědeckých prací.

Lékařská komora nechce mučednici, a tak mlčí

Vítězství Elekové v anketě Lékař roku tak nejspíš přispěje k její image bojovnice proti očkování a posílí její pozici nejen ve vztahu k antivakcinačnímu hnutí, ale i médiím a tedy široké veřejnosti. Byť šíří nepodložená tvrzení, díky tomu, že je lékařka, mají její slova větší váhu a ona získává nemalý mediální prostor. „Mnoho pacientů se s jejími názory ztotožňuje, což vyplývá i z počtu hlasů, které získala. V případě, že nemá pravdu, je na odborné veřejnosti, aby její názory vyvrátila,“ krčí rameny předseda Unie pacientů ČR. Jako pacientská organizace tak strká hlavu do písku a tvrdí, že nemůže posuzovat postoje Elekové. Překvapivě podobné stanovisko zastává i Česká lékařská komora, jejíž je Eleková stále členem. Pro všechny lékaře, kteří chtějí vykonávat lékařskou praxi, je členství v ní povinné. Pokud o něj přijdou, ztratí i možnost uzavírat smlouvy se zdravotními pojišťovnami a tedy i zdroj poměrně stálého příjmu financí.

Komora už v roce 2013 vydala stanovisko, ve kterém považuje odmítání očkování za postup „non lege artis“, tedy za postup v rozporu s nejvyšším dosaženým vědeckým poznáním. „Lékař, který zpochybňuje přínos očkování nebo dokonce odmítá provádět očkování tak porušuje nejenom Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (§ 4, odst. 5), ale také Etický kodex ČLK (§ 2 odst. 1) a Úmluvu o lidských právech a biomedicíně (článek 4),“ uvádí komora ve svém stanovisku. Podle jejího prezidenta Milana Kubka názory doktorky Elekové ale nejsou důvodem k jejímu vyloučení. „Zatím nepřišla pacientská stížnost, která by popisovala konkrétní poškození pacienta a byla důvodem k zahájení disciplinárnímu řízení,“ konstatuje s tím, že na činnost Elekové už komoru upozornili její členové. „Jako lékařská komora nechceme být inkvizice, která udělá z doktorky Elekové mučedníka. V okamžiku, kdy se objeví stížnost popisující konkrétní poškození, nebudeme se rozpakovat kohokoliv vyloučit,“ uzavírá.

Ludmila Hamplová