"Je to jistě krok správným směrem, i když bych uvítala normu přísnější," řekla ČTK Eva Králíková z poradny pro odvykání kouření 1.lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice. Přiklání se ke vzniku samostatného zákona o tabáku. Foto: Ondřej Fér

Vláda podpořila úplný zákaz kouření v restauracích, fond prevence závislostí nikoliv

Od začátku příštího roku by měl v Česku platit úplný zákaz kouření cigaret v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách. Příslušný návrh zákona dnes schválila vláda, řekl novinářům ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Norma také zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení spotřeby tabáku a alkoholu. Odborníci na závislosti vidí rozhodnutí vlády jako krok správným směrem, norma ale celou oblast závislostí podle nich neupravuje dostatečně. 

 

Stejné omezení jako pro tabákové výrobky mají platit i pro elektronické cigarety a bylinné výrobky ke kouření. Zapálit si je by nemělo být možné ani v kinech, divadlech, sportovních halách, školách, dopravních prostředcích, krytých nástupištích a přístřešcích na zastávkách. Upravit se má i prodej tabákových výrobků a alkoholu na internetu.

Podle ministra podpořila vláda návrh jednomyslně. Navzdory tomu očekává kolem návrhu bouřlivou debatu v Parlamentu a možná stovky pozměňujících návrhů ze strany poslanců.

„Je to jistě krok správným směrem, i když bych uvítala normu přísnější,“ řekla ČTK Eva Králíková z poradny pro odvykání kouření 1.lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice. Přiklání se ke vzniku samostatného zákona o tabáku. „Je to příčina šestiny úmrtí v zemi, tak by si to zákon zasloužilo,“ řekla. K tomu lze podle ní využít Rámcové úmluvy o kontrole tabáku, jež vedle zákazu kouření v uzavřených veřejných prostorách stanoví i vysoké zdanění cigaret či omezení míst jejich prodeje.

Také národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil považuje úpravu spočívající jen v zákazu kouření v restauracích za příliš mírnou, postrádá například omezení míst, kde se tabák může prodávat. Podle vládou schválené normy se nesmí tabák a alkohol prodávat ve školských a zdravotnických zařízeních, ostatní místa prodeje zůstávají.

V původním návrhu byl i vznik fondu pro prevenci závislostí, kam by směřovala část daní z prodeje kuřiva a alkoholu, vládní legislativa ale doporučila ho nevytvářet. „Je mi líto, že fond není zatím na stole. Myslím si, že je možné to řešit i jinak, ale nedaří se to už deset let,“ řekl. Uvedl, že stát vybírá daně z oblasti, která zvyšuje výrazně úmrtnost obyvatelstva. Pokusí se tedy, aby fond třeba někdy v budoucnu vznikl.

Ministerstvo zdravotnictví vyčíslilo celospolečenské náklady na užívání alkoholu, tabáku a drog na 56,2 miliardy korun ročně. Z toho 33,1 miliardy připadá na tabák, 16,4 miliardy na alkohol a 6,7 miliardy na drogy.

„Pokud by se podařilo snížit spotřebu tabáku o pět procent, klesnou příjmy státního rozpočtu o 2,1 miliardy korun. Pro zdravotní a sociální resort by to ale znamenalo díky poklesu nemocnosti, invalidity a úmrtnosti na následky užívání legálních i nelegálních drog úsporu 5,5 miliardy korun ročně,“ uvedl ministr.

Zákaz nalévání alkoholu dětem a mladistvým je už v platném zákoně z roku 2005 a Němeček ho do svého návrhu přebírá. Podle starší normy se také nesmí kouřit ve veřejných budovách, vlacích, na nádražích a zastávkách. Restauratéři si zatím mohou vybírat, zda se v jejich zařízení bude kouřit, musí však zajistit oddělené prostory kuřácké a nekuřácké.
-čtk-