V anonymní on-line aplikaci lidé mohou zhodnotit péči, která jim byla poskytnuta za posledních 12 měsíců v ordinaci praktika či specialisty. Foto: koláž ZD

Lidé mohou v dotazníku sdělit, zda jsou spokojeni se svým lékařem

Ministerstvo zdravotnictví chce zjistit, zda jsou pacienti spokojeni se svým lékařem a jaké nejčastější výhrady k jeho péči mají. V těchto dnech spustilo první online aplikaci, která umožní vyplnit dotazník ke sledování spokojenosti pacientů a jejich zkušeností s poskytovanou zdravotní péčí. Dotazník zatím nabízí možnost hodnotit ambulantní služby, které poskytují všeobecní praktiční lékaři a ambulantní specialisté.

 

„Rádi bychom touto cestou posílili pozici pacienta, jehož názor je pro nás z hlediska kvality a bezpečí poskytovaných služeb velmi cenný a podstatný,“ uvádí ministerstvo na svém webu.

V dotazníku lidé mohou zhodnotit péči, která jim byla poskytnuta za posledních 12 měsíců v ordinaci praktika či specialisty. Po vyplnění základních údajů, jako jsou věk, pohlaví a velikost bydliště, následují otázky, zda lékař věnuje pacientovi dost času, má zájem o jeho osobní situaci a zapojuje ho do rozhodování o postupu léčby.

Hodnotí se i to, zda lékař je pečlivý při vyšetření pacienta, nabízí mu preventivní prohlídky či očkování. Pacienti se mohou vyjádřit i k tomu, zda jsou spokojeni se srozumitelností lékařových informací. Součástí dotazníku je i zhodnocení vzhledu ordinace, doba čekání na vyšetření, je-li problém se lékaře dovolat a zda poskytuje konzultace po telefonu. Lidé mohou v závěru dotazníku dát komentář a návrhy na zlepšení.

Průzkumy spokojenosti pacientů s nemocniční péčí pořádá už deset let nezisková organizace HealthCare Institute. Pacienti podle ní mohou svými připomínkami k chování personálu, značení či stravě přispět ke zlepšení chodu nemocnic a k postupnému zvyšování kvality poskytované péče.

Ministerstvo podrobnosti k fázím online průzkumu nezveřejnilo. „Jsem poměrně velký skeptik průzkumů, kde se rozhodí dotazníky, kdo má zrovna čas, ho vyplní. Smysl to má, pokud to běží v rámci jednoho zdravotnického zařízení, pro které je to dobrá zpětná vazba, ale není to pak objektivizovatelný parametr pro hodnocení kvality,“ řekl ČTK ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Objektivní průzkumy na reprezentativním vzorku pacientů, které budou zacílené na konkrétní druhy péče, a výsledky budou porovnány s dostupnými zdravotnickými daty, chystá ÚZIS podle Duška nejdříve v roce 2016.

Lékaři a nemocnice by pak mohli dostat jasné informace o „závadách“. Ty se mohou týkat nespokojenosti s konkrétním lékařem či konkrétním ošetřením například v nemocnici, může to být nespokojenost s celou nemocnicí, anebo se může zjistit závažný problémy, že třeba lidé čekají dlouho napříč celou republikou na některá závažná vyšetření, nebo se jim dokonce nedostávají.

Online dotazník na ministerském webu je anonymní, informace důvěrné. Text byl zpracován podle předlohy mezinárodního dotazníku ke zjišťování spokojenosti pacientů v praxích lékařů EU. Vypracování a hodnocení v ČR je podpořeno grantem ministerstva zdravotnictví a odborně vedeno Společností všeobecného lékařství České lékařské společnosti J.E. Purkyně.

-čtk-