Vláda se schází poprvé po svých prázdninách. Čekají jí náročné i sporné body (migrace či elektronická evidence tržeb). Zdravotnická témata ale zřejmě projdou bez bez větších problémů. Foto: vlada.cz

Vláda dnes projedná čtyři zdravotnické body, pokud to stihne

Zařazení DRG do projektů, které dosáhnou na evropské peníze, další využití Centra biologické ochrany Těchonín, strategické investice do velkých nemocnic do roku 2020 a informace o plnění strategie Zdraví 2020 – to jsou čtyři body z oblasti zdravotnictví, které by dnes měla projednat vláda. Otázkou je, zda se jí to podaří, protože má bohatý program, včetně problematiky uprchlíků a vrací se k práci po vládních prázdninách.

 

Snad největší šanci má schválení zařazení dvou projektových záměrů, týkajících se klasifikačního systému DRG (Diagnosis Related Group) a NZIS (Národního zdravotního informačního systému), mezi projekty, na které je možné žádat peníze z evropského operačního programu Zaměstnanost. Tento bod totiž vláda přenáší z minulého zasedání, kdy ho nestihla projednat. Podrobně jsme o něm informovali zde.

Bodem, který dostává nový rozměr v souvislosti s řešením problematiky migrantů, je další využití Centra biologické ochrany Těchonín. Ministerstvo obrany vládě navrhuje, aby centrum zůstalo zachováno. I nadále by mělo spadat pod Vojenský zdravotní ústav. Úřad argumentuje „dlouhodobým trendem v nepředvídatelných výskytech epidemiologicky závažných onemocnění překračujících hranice jednoho státu“. Úřad také poukazuje na masivní nárůst počtu běženců a „vývoj politicko-vojenské a epidemiologické situace ve světě ve druhé polovině roku 2014 a pokračující v roce 2015. Podrobněji jsme psali zde.

Vláda by měla projednat i záměr ministerstva zdravotnictví v oblasti strategických investic do roku 2020. Jak už informoval Zdravotnický deník, jsou naplánovány investice za 10,030 miliardy korun v sedmi velkých státních nemocnicích. Na investicích se budou podílet samy nemocnice 30 procenty a přispěje i prodej majetku za téměř dvě miliardy korun. Otázkou je, jaký postoj zaujme ministerstvo financí. Nemocnice investice potřebují, některé jejich části jsou v havarijním stavu.

Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí – Zdraví 2020 je nyní rozpracována do konkrétních akčních plánů pro implementaci. Plány dnes zahrnují už konkrétní řešitele, obsah, rozpočty. Schválení strategie bylo podmínkou pro čerpání evropských peněz. Jednotlivým plánům, s nimiž se dnes seznámí vláda, se budeme postupně věnovat v dalších článcích.

-red-