„V mém medicínském mládí se o etice, a tedy ani o lékařské mravnosti téměř nehovořilo a nepsalo. Mravnost v medicíně byla jakousi samozřejmostí, kterou studenti a mladí lékaři přebírali od svých učitelů. Lékaři byli poctiví sami v sobě a pro společnost úctyhodní. Medicína byla ‚professio ad honorem‘,“ uvedl ve svém proslovu profesor Josef Koutecký při přebírání Ceny J. E. Purkyně loni v červnu. Foto: ČLS JEP.

Zakladatel české dětské onkologie profesor Koutecký oslaví 85 let

Profesor Josef Koutecký, který 31. srpna oslaví 85. narozeniny, se v roce 1964 stal zakladatelem dětské onkologie, do té doby v tehdejším Československu neexistujícího lékařského oboru. Od roku 1978 vedl ve Fakultní nemocnici v Motole první samostatné oddělení dětské onkologie v zemi, z něhož se o pět let později stala Klinika dětské onkologie. Dříve přežívala rakovinu tři procenta dětí, dnes jich přežívá 80 procent. A lví podíl na tom má právě tento muž s renesanční duší, jenž napsal i několik knih, hraje na klavír a sbírá obrazy. 


K onkologii profesora Kouteckého (narozen 31. srpna 1930 v Praze) přivedl na studiích medicíny profesor Heřman Šikl, který se také zabýval nádory. Nejdříve však Josef Koutecký začal s běžnou chirurgií. Stále viděl přicházet děti s nádory, stále je viděl umírat. Ta beznaděj a škola profesora Šikla ho inspirovaly. Prostřednictvím zahraniční literatury se zahleděl do chemoterapie, o níž se tehdy v Československu nic nevědělo. 

Po roce 1989 byl čtyři funkční období děkanem 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, byl také prorektorem UK. V roce 1996 obdržel od prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy II. Stupně. V roce 2010 obdržel hlavní Národní cenu projektu Česká hlava za celoživotní dílo a výzkum v oboru dětské onkologie a loni převzal Cenu J. E. Purkyně. „Je to nejvyšší ocenění, kterého lékař u nás může dosáhnout. Tuto cenu přijímám s pokorou, nikdy bych si nepomyslel, že ji jednou sám získám,“ uvedl Koutecký. 

-čtk-