Zdravotní rizika migrace samozřejmě existují. Není ale žádný důvod šířit paniku a nenávist. Foto: Koláž ZD

Hlavní hygienik: Česko není aktuálně ohroženo nákazami od imigrantů

„V souvislosti s uprchlickou krizí v tuto chvíli občanům na území České republiky nehrozí žádné zdravotní nebezpečí spojené s exotickými infekčními nemocemi,“ uvedl Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta v tiskové zprávě, kterou vydalo ministerstvo zdravotnictví a kterou přinášíme v plném znění.

 

Po kontrole hlášení ze všech zdravotnických zařízení v ČR o výskytu infekčních nemocí, která zaznamenává systém Epidat, lze konstatovat, že epidemiologická situace v České republice je momentálně naprosto stabilní.

Dále hygienici denně komunikují s orgány Světové zdravotnické organizace a Evropské komise, aby měli zcela aktuální informace o případných rizicích souvisejících s uprchlickou krizí. Orgány ochrany veřejného zdraví, Státní zdravotní ústav a Ministerstvo zdravotnictví průběžně monitorují vývoj epidemiologické situace v ČR.

Pracovníci hygienické služby také pravidelně zajišťují odběry vzorků odpadních vod na detekci poliovirů, které jsou původci obrny. Ani v tomto ohledu není zaznamenán žádný výskyt nebezpečí.

K udržení takto příznivé epidemiologické situace u nás také významně přispívá vysoká proočkovanost populace proti záškrtu, poliomyelitidě a dalším infekčním nemocem.

-TZ MZ ČR-