Nová studie zjistila, že pokud je pacient přijat o víkendu, kdy je počet personálu nižší, má dvakrát vyšší pravděpodobnost, že zemře do třiceti dnů od zákroku. Foto: Pixabay

Oslabení víkendových služeb v britských nemocnicích zřejmě stojí o tisíce životů více, než se myslelo

Téměř dvojnásobný počet úmrtí, než který prezentoval na začátku prázdnin při apelu na britské lékaře tamní ministr zdravotnictví Jeremy Hunt. Takový je výsledek studie, která přišla s tím, že hospitalizace o víkendech stojí život o 11 tisíc více lidí než v týdnu. Právě nyní přitom končí lhůta, do níž mají lékaři v Británii odpovědět, zda budou s ministrem spolupracovat na úpravě tamního systému.

 

Podle studie zahrnující 15 milionů hospitalizací umírá každý rok při přijetí o víkendech až o 11 tisíc více lidí než v týdnu. Výzkum publikovaný v časopise British Medical Journal přitom přichází těsně před deadlinem, do kterého má tamní lékařská společnost říci, zda bude spolupracovat na změně smluv pro primáře. Dosud totiž měli vedoucí lékaři kontrakty umožňující to, že o víkendech nemusí sloužit. Více jsme psali zde.

Výsledky studie přitom neodpovídají číslu, kterým zdůvodňoval urgenci posílit víkendové služby ministr Hunt. Ten uvedl, že při hospitalizaci o víkendu přijde zbytečně o život 6000 lidí a je proto třeba situaci neprodleně začít měnit. Proti jeho výrokům se ale okamžitě vzedmula vlna odporu, která vyústila v petici se stovkami tisíc podpisů. Více jsme psali zde.

Nová studie přitom zjistila, že pokud je pacient přijat o víkendu, kdy je počet personálu nižší, má dvakrát vyšší pravděpodobnost, že zemře do třiceti dnů od zákroku. K některým z úmrtí ovšem dochází kvůli tomu, že pacienti přijatí o víkendu bývají nemocnější než ti v týdnu – jednoduše proto, že řada zdravotnických zařízení bývá zavřená. Jenže výzkum zjistil, že i když se tento fakt vezme v úvahu, mají stejně lidé přijatí o víkendu vyšší riziko úmrtí. Nejvyšší riziko přitom mají ti hospitalizovaní v neděli, u nichž šlo o 15 procent navíc, následují je pacienti přijatí v sobotu, kteří mají riziko o deset procent vyšší. Ve finále to znamená o 11 tisíc více mrtvých více než od pondělí do pátku.

Víkendový provoz ovlivňuje i pátek a pondělí

Podle profesora Bruce Keogha, ředitele pro medicínu Národní zdravotní služby (NHS) a zároveň jednoho z autorů studie, odhalil výzkum nepříjemná fakta, kvůli nimž bude nutné opravit způsob, jakým se služby poskytují. „Myšlenka, že jsou pacienti poškozováni proto, jak služby organizujeme, je zkrátka mimo cokoliv, co můžeme považovat za akceptovatelné. Změna vždy v praxi narazí na problémy, které musíme řešit, ale fakta nemůžeme brát nadarmo. Má práce je nyní říct nepříjemnou pravdu: lékaři sice dělají vše, co je v jejich silách, ale my musíme přemýšlet o způsobu, jak služby přeorganizovat, aby se situace změnila,“ říká sir Keogh.

Studie vedená birminghamskými nemocnicemi NHS a Londýnskou univerzitou zkoumala úmrtnost podle přijetí do nemocnice v zařízeních NHS po celé Anglii v letech 2012 a 2013. Úmrtnost od úterý do čtvrtka přitom dosahovala 1,6 procenta, v pátek 1,75 procenta, v sobotu už 2,64 procenta a v neděli dokonce 3,4 procenta, načež úmrtnost v pondělí opět klesla na 1,7 procenta. Další výzkum provedený mezi pacienty s infarktem, kteří minulý týden skončili v péči kardiologů, pak odhalil, že ti přijatí v neděli měli o 20 procent vyšší riziko úmrtí než lidé přijatí v týdnu.

„Potřebné doprovodné služby jsou obvykle v nemocnici od pátečního večera a během víkendu omezeny, což vede také k narušení pondělka. To může vysvětlit naše zjištění ohledně víkendového efektu, který je rozšířený na pátek a pondělí,“ píše se ve studii publikované v BMJ.

BMA volá po posílení celého zdravotnického týmu

Královská chirurgická společnost (Royal College of Surgeons) už prohlásila, že pacienti o víkendech potřebují lepší dostupnost péče primářů a také klíčových vyšetření. „Pacienti, kteří jsou léčeni o víkendech, mají menší šanci, že budou vyšetřeni tou správnou kombinací zkušených a mladších zdravotníků, navíc mají omezenou dostupnost diagnostiky. Řada lékařů a dalšího personálu NHS už o nočních směnách a víkendech pracuje, takže by měli být odměněni za to, že poskytují péči v této neatraktivní době. Přesto důkazy ukazují, že to stále není běžná praxe, a to ani ve vysoce rizikové péči. To se musí změnit,“ uvedla pro The Telegraph prezidentkaspolečnosti Claire Marx.

Průzkum deníku The Telegraph přitom ukázal, že v některých oborech pracuje v týdnu šestkrát více primářů než o víkendech. I na úrazových odděleních a pohotovosti bylo v týdnu dvakrát tolik vedoucích lékařů v týdnu, a to navzdory požadavku vyváženosti v průběhu týdne (s výjimkou malého zvýšení v pondělí).

Britská lékařská společnost (BMA) má do pátku možnost odsouhlasit změny v primářských smlouvách s tím, že se vyhodí věta umožňující vyhnout se službám o víkendech. V opačném případě budou změny zavedeny násilně. Předseda BMA Mark Porter přitom obvinil vládu z toho, že nedodala podrobné plány a že služby v týdnu budou oslabeny, pokud se počty lékařů celkově neposílí.

„Lékaři si přejí, aby péče, kterou nemocným poskytujeme, měla vysokou kvalitu sedm dní v týdnu. Rychlá akce byla podlomena voláním po tom, aby celá NHS poskytovala sedmidenní službu bez jasných priorit. BMA chce, aby byl lepší přístup k sedmidenní urgentní péči a pohotovosti upřednostněn z pohledu investic. To zajistí, aby měli vážně nemocní pacienti zajištěnou tu nejlepší péči v kterémkoliv čase,“ podotýká Porter s tím, že vedle lékařů je třeba přijmout také nové sestry a pracovníky v diagnostice. „Když zohledníme současnou situaci v NHS, bude jedinou možností pro zvýšení počtu lékařů na víkendových službách jejich snížení během týdne,“ dodává Porter.

-mk-