Nemocnice v Semilech i v Jilemnici jsou městskými příspěvkovými organizacemi, jejich loňské hospodaření bylo ziskové. Nyní se spojí v jednu akciovou společnost, což pomůže vyřešit nedostatek lékařů. Foto: koláž ZD

Nemocnice v Semilech a Jilemnici by se měly spojit v jednu

Nemocnice v Semilech a Masarykova městská nemocnice v Jilemnici by se měly spojit v jedinou akciovou společnost. Vyplývá to z memoranda o spolupráci obou zdravotnických zařízení, které schválili semilští zastupitelé. Spojení s jilemnickou nemocnicí přinese Nemocnici Semily tolik potřebnou jistotu, řekla semilská starostka Lena Mlejnková. Semilská nemocnice se dlouhodobě potýká s nedostatkem lékařů, i to by mělo spojení pomoci vyřešit.

 

Nemocnice Semily je jedním ze čtyř zdravotnických zařízení na Semilsku. Další jsou v Jilemnici a Turnově, vzdálených 30 kilometrů, 20 minut trvá cesta do Ústavu chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou. Semilská nemocnice má 130 lůžek, z toho osm je intenzivních a 67 akutních. V 90. letech byla rekonstruována za 400 milionů korun. Dlouhodobě se však potýká s nedostatkem lékařů. Od května do poloviny června letošního roku musela kvůli tomu omezit provoz lůžkové části chirurgického oddělení a v provozu byla jen ambulance. Provoz se podařilo obnovit díky pomoci lékařů z Krajské nemocnice v Liberci.

Lékaři ale chybí v Semilech také na interním oddělení, nemocnice proto rozhodla, že od ledna přestane poskytovat akutní lůžkovou péči. Z 31 akutních lůžek interny se 20 přemění na lůžka následné péče, ostatní budou zrušena. Zachován bude ale nepřetržitý provoz ambulance. „Tato služba umožní bezproblémové zajištění akutních příjmů pacientů dovezených mimo pracovní dobu. Nově zřídíme tři lůžka pro krátkodobou observaci pacientů. Toto opatření je důležité pro selekci pacientů – aby méně vážné zdravotní stavy nezahlcovaly akutní ambulance v jiných nemocnicích a zdravotní péče byla dostupná v místě,“ řekla ČTK ředitelka nemocnice Alena Kuželová.

Nemocnice v Semilech i v Jilemnici jsou městskými příspěvkovými organizacemi, jejich loňské hospodaření bylo ziskové. Obě už zahájily transformaci na obchodní společnosti. „Spolupráce nebo případné spojení není možné ve formě příspěvkové organizace, to jde jen v rámci obchodních korporací,“ vysvětlil ředitel nemocnice v Jilemnici Jiří Kalenský. V Semilech rozhodli o transformaci na společnost s ručením omezeným, v Jilemnici vzniká akciová společnost. Tamní nemocnice je větší – má 194 lůžek, z toho 13 je lůžek intenzivní péče JIP a ARO.

Od spojení obou nemocnic si Kuželová slibuje vznik silného společného subjektu a stabilizaci a uklidnění situace v semilské nemocnici. „Jedná se o důležité rozhodnutí, které umožní další dlouhodobou existenci naší nemocnice v rozsahu odborností, které východní část Libereckého kraje bude skutečně dlouhodobě potřebovat,“ dodala Kuželová. Podle semilské starostky Leny Mlejnkové (Volba pro Semily) je výhodou spolupráce blízkost obou měst a vzájemné doplnění chybějících odborností. Semily mohou nabídnout lůžka následné péče nebo kvalitní ortopedii, v Jilemnici je zase dětské oddělení nebo gynekologie, které Semilům chybí.

-čtk-