Vláda by měla záležitost nedobrovolné hospitalizace ošetřit ve vlastní novele zákona o zdravotních službách, kterou plánuje předložit příští rok. Foto: Pixabay

Vláda odmítla zmírnění podmínek pro nedobrovolnou hospitalizaci

Vláda odmítla zmírnění podmínek pro hospitalizaci pacientů s duševní nemocí proti jejich vůli, jak navrhla skupina poslanců opoziční KSČM. Vyplývá to z předběžných výsledků jednání kabinetu. Změna by podle předkladatelů pomohla lépe ochránit samotného pacienta i jeho okolí. Kabinet už v podkladu pro zasedání úpravě vytkl to, že je značně neurčitá a mohla by v praxi vyvolávat stížnosti a spory. O předloze rozhodnou zákonodárci.

 

Nyní mohou lékaři nedobrovolně hospitalizovat psychicky nemocné lidi jen v případě, pokud sebe nebo své okolí bezprostředně ohrožují. V ostatních případech musí pacienta propustit, ač jsou přesvědčení o tom, že by potřeboval další ústavní léčbu, píší autoři v důvodové zprávě. Lékaři tak musí podle nich postupovat i tehdy, pokud má pacient sebevražedné úmysly nebo může být agresivní.

Předkladatelé proto chtějí, aby byla hospitalizace proti pacientově vůli nově možná v případě vysoké pravděpodobnosti, že by mohl sebe nebo své okolí v budoucnu ohrozit. „Nutno zdůraznit, že nadále zůstává zachována podmínka, že nedobrovolná hospitalizace je možná, pouze pokud hrozbu pro pacienta nebo jeho okolí nelze odvrátit jinak,“ zdůrazňují poslanci KSČM.

Zákon by zachoval i další pojistky proti možnému zneužití. Jde například o povinnost oznámit do 24 hodin hospitalizaci pacienta bez jeho souhlasu soudu, přičemž soud musí rozhodnout do týdne o oprávněnosti hospitalizace a do tří měsíců o dalším postupu.

Současná úprava podle předběžného stanoviska pro ministry může působit problémy, případná změna by se ale měla podrobit odbornému posouzení a standardnímu legislativnímu procesu. Výsledné řešení by mělo být takové, aby pacienti dostali včasnou léčbu, ale aby byly zároveň v co nejvyšší míře ochráněna jejich práva, stálo také v podkladu. Vláda by měla záležitost ošetřit ve vlastní novele zákona o zdravotních službách, kterou chce předložit příští rok.

-čtk-