Cizinky si nejčastěji přijíždějí pro nová prsa, vyplývá z dat tří velkých českých klinik. Velký zájem je také o umělé oplodnění, operační léčbu obezity a gynekologické procedury. Foto: Flickr

Cizinky si do Česka nejčastěji přijíždějí pro nová prsa

Největší zájem o česká zdravotnická zařízení mají Britové, Němci a Rusové, nejvíc o kosmetické operace. Cizinky si nejčastěji přijíždějí pro nová prsa. Velký zájem je také o umělé oplodnění, operační léčbu obezity a gynekologické procedury. Vyplývá to z dat tří velkých českých klinik. Podle údajů ministerstva zdravotnictví se každý rok počet pacientů z ciziny zvyšuje o 10 až 15 procent.

 

Na oddělení plastické chirurgie kliniky ISCARE tvoří zahraniční pacienti přes 90 procent, klinika Esthé uvádí počet zahraničních pacientů kolem jedné třetiny. Zájem cizinců trvale stoupá i o GynCentrum.

Podle portálu plastickachirurgie.info provádí český plastický chirurg v průměru 450 operací ročně. „Největší zájem o plastiku mají ženy od 31 do 50 let věku,“ uvedla Naďa Tobíšková ze specializovaného webu.

Vedle kvalitní péče a věhlasu českých lékařů lákají zahraniční pacienty i ceny dvakrát až třikrát nižší než v jejich domovině. Například zvětšení prsou vyjde v Německu na více než 200.000 korun, v Česku na méně než polovinu. I s náklady na dopravu a ubytování se jim „výlet“ vyplatí, řekl ČTK generální ředitel kliniky ISCARE František Lambert.

Péči této kliniky vyhledávají nejvíc Angličané, především z Londýna a dalších velkých měst, jako Birmingham či Manchester, tvoří přes 90 procent zájemců z Británie. Z Německa nejčastěji jezdí lidé z Berlína, Mnichova, Hamburku a velkých průmyslových center v Porýní. Klinika Esthé má mezi zahraničními klienty nejčastěji Brity, Němce a Rusy.

Klinika ISCARE nabízí zájemcům o chirurgickou léčbu obezity také metodu liposculpturingu, která formuje postavu pomocí ultrazvukové liposukce s využitím vlastního tuku pacienta.

„Loni jsme provedli 880 operací, z toho asi 95 procent zahraniční klientele,“ uvedl Lambert. Mnozí přijíždějí kvůli více zákrokům, na jednoho pacienta připadá zhruba 1,5 operace. „To znamená, že jsme loni ošetřili zhruba 550 pacientů ze zahraničí,“ dodal.

Česko je podle primáře centra asistované reprodukce ISCARE Jaroslava Hulverta také cílem pro neplodné páry. Zákony umožňují využít při umělém oplodnění anonymního darování spermií a vajíček. „V Evropě je Česko spolu se Španělskem nejvyhledávanější destinací v léčení neplodnosti,“ uvedl.

Primář kliniky GynCentrum Petr Pícha ČTK řekl, že vedle plastik a umělého oplodnění je velký zájem také o gynekologické procedury. Klinika například léčí lehčí formy úniku moči, tzv. stresové inkontinence, za pomoci laseru, který se osvědčil také pro zpevnění poševních sliznic.

„Odhadujeme, že na klinikách v celé ČR bylo v roce 2012 provedeno zhruba 4000 až 5000 IVF cyklů pro zahraniční klientelu,“ uvedl Oliver Nosek, jednatel společnosti Eizell-spende IVF, která zprostředkovává medicínským turistům z Německa léčbu neplodnosti v Česku. „Od té doby se trh zdvojnásobil, v roce 2015 už to bylo přes 10.000 cyklů.“ Obecně se dá říct, že trh medicínského turismu, především plastiky a IVF, v Česku roste každý rok o zhruba 20 procent,“ shrnul.

Do státní pokladny plyne podle ministerstva zdravotnictví ročně přes půl miliardy korun za léčení cizinců. Tito návštěvníci se v ČR zdrží v průměru skoro o týden déle, než kdyby přijeli jen za památkami, a denně utratí i třikrát více než běžní turisté.

cizinci zákroky

-čtk-