Canisterapie, kterou jako druhá v Jihomoravském kraji zavádí nemocnice v Kyjově, je účinná například v případě autistů, dětí po úrazu nebo u malých pacientů s nízkým sebevědomím. Foto: video nemocnice Kyjov

Kyjovská nemocnice začala používat léčbu dětí pomocí psa

Nemocnice Kyjov nově nabízí takzvanou canisterapii, při které se využívá kontaktu nemocného člověka se psem. Podle mluvčího nemocnice Filipa Zdražila ji bude zatím využívat dvakrát do měsíce pro dětské pacienty. Canisterapie je účinná například v případě autistů, dětí po úrazu nebo u malých pacientů s nízkým sebevědomím. Z krajských nemocnic ji používá pouze vyškovská nemocnice.

 

Na dětské oddělení v Kyjově bude docházet devítiletý zlatý retrívr Baron s canisterapeutem Milanem Doktorem z Canisterapeutického sdružení Jižní Morava. „Zatím jsme se dohodli na 20 návštěvách do konce roku 2016. Jedna nás vyjde zhruba na 800 korun, ale hledáme sponzory, kteří by službu do budoucna pomohli zaplatit,“ uvedla ředitelka nemocnice Danuše Křiváková.

Léčba je účinná díky tomu, že pes svou přítomností vyvolává dobrou náladu. „Děti pejska můžou ovládat, takže jejich psychika získává na vážnosti. Uvědomují si, že je někdo poslouchá,“ nastínil jeden z přínosů canisterapie Doktor. Dalším přínosem je, že pacienti vnímají psovu srst, tepovou frekvenci a jeho dýchání. Díky tomu se sami rychleji uvolní. „Co trvá cílenou rehabilitací třeba půl hodiny, to se v přítomnosti psa krátí na minuty. Cílené uvolnění se dostaví zcela spontánně,“ dodal Doktor, který má kromě Barona ještě další dva psy ovládající canisterapii.

Na jižní Moravě jsou podle něj desítky takto vycvičených psů. Učí se od štěněte, kdy se vystavují různým podnětům a vyhroceným situacím. V dospělosti musí zvládnout zkoušku z deseti modelových stresových situací.

Kyjovská nemocnice je druhá v kraji, která canisterapii zahrnula do alternativních léčebných procedur. „Daleko větší zkušenosti mají ve Vyškově,“ uvedl Zdražil. Dříve podle něj tuto metodu praktikovali i v Břeclavi, momentálně ji tam ale nevyužívají. Po počátečních kladných zkušenostech v Kyjově o ní uvažuje také Hodonín, dodal mluvčí kyjovské nemocnice.

Podívejte se na reportáž Nemocnice Kyjov:


-čtk-