Náměstek VZP Rostislav Verner měl v červnu loňského roku spustit projekt preventivních vyšetření rakoviny prostaty, s odůvodněním technických problémů ale pilot začal až v listopadu/prosinci loňského roku v okleštěné podobě. V prvních měsících letošního roku už (bez vědomí pracovní skupiny pro prevenci) nepokračoval - údajně kvůli tomu, že by se mohl dublovat s projektem komplexních onkologických prohlídek. Ten má odstartovat příští týden, téměř nikdo ve VZP o něm ale nic podrobného neví - a pan náměstek Verner má měsíční dovolenou. Foto: archiv ZD

Prevence bez záruk. Projekt VZP k rakovině prostaty se zasekl

Původně mělo jít na preventivní vyšetření rakoviny prostaty z fondu prevence VZP v loňském roce 12,5 milionu, nakonec to ale bylo jen 130 tisíc. Místo pěti tisíc pojištěnců tak čerpalo dvou a půl tisícový příspěvek něco málo přes padesát mužů. Z původního sedmiměsíčního projektu, který měl na starosti náměstek pro služby klientům Rostislav Verner, se totiž stal ani ne dva měsíce trvající „technický pilot“, který nato vyšuměl do ztracena, byť měla být podle tvrzení Úseku služeb klientům VZP možnost čerpání prodloužena do letoška. I když je ale opětovné spuštění programu v neurčitu, chystá pojišťovna pro své klienty jinou novinku – balíček komplexní onkologické diagnostiky, který by měla uhradit až deseti tisícům pojištěnců. Pokud se ho ovšem povede spustit.

 

Je tomu téměř rok, co správní rada VZP schválila a následně představila projekt s názvem Včasný záchyt karcinomu prostaty. Probíhat měl v ambulancích 100 až 150 urologů po celé republice, kteří by zájemcům provedli komplexní vyšetření zahrnující rodinnou a osobní anamnézu, odběr PSA, klinické vyšetření včetně per rectum, ultrasonografii ledvin, močového měchýře a prostaty a také chemické vyšetření moči a močového sedimentu. Příspěvek pojišťovny každému klientovi, který toto vyšetření podstoupí, byl stanoven na 2500 korun. Projekt, který byl podle schválených podkladů pro správní radu 27. dubna 2015 načasován na období červen až prosinec 2015, dle slov Ladislava Kročáka z Úseku služeb klientům VZP proběhl v listopadu a prosinci 2015 (byť podle informací ZD spustil 1. 12., navíc v období Vánoc zřejmě nelze předpokládat lavinový zájem o urologická vyšetření).

Jaký je tedy dosavadní výsledek? Program běžel na 14 pracovištích, kde bylo pacientům ve věku 55 až 65 let vydáno 57 voucherů, na jejichž základě pak dostali příspěvek od pojišťovny. Celkem tak dala VZP na prevenci rakoviny prostaty v tomto programu 130 tisíc, původní limit byl přitom 12,5 milionu.

Zpoždění zatím deset měsíců

„Po dohodě s odbornou společností byl připraven tzv. „technický pilot“ k ověření funkcionalit nově připraveného softwarového řešení. V průběhu testovacího procesu se ukázala potřeba doplnit do elektronické zpětné vazby některé informace tak, aby výstupy z tohoto programu umožnily provést kvalitní analýzu zjištěných dat. Toto bylo zajištěno a dnes je softwarové řešení připraveno k plošnému nasazení,“ dušuje se Ladislav Kročák.

Nelze si tak neklást otázku, nakolik kvalitně byl projekt připraven, když se měl původně spustit měsíc po schválení správní radou, ovšem ani po deseti měsících se uspokojivě nerozběhl. Nutno také poznamenat, že v původních podkladech pro správní radu, které má ZD k dispozici, není ani slovo o „technickém pilotu“.

„Na základě vyhodnocení tohoto programu bude predikována nákladovost péče v případě včasného odhalení onkologického onemocnění. Současně bude provedena analýza efektivního využití prostředků ze systému veřejného zdravotního pojištění na cílené preventivní vyšetření ambulantním specialistou,“ stojí pouze v materiálu podepsaném náměstkem Rostislavem Vernerem. Ten pak v září loňského roku pro ZD vysvětlil, že se celá akce zasekla na „technických věcech“ čili elektronických voucherech, na jejichž základě pojišťovna příspěvek vyplatí. V praxi to vypadá tak, že lékař příspěvek zaregistruje elektronicky, voucher pojištěnci vytiskne z webové aplikace a opatří jej vlastním razítkem a podpisem.

Dalším problémem pak bylo výše zmíněné zajištění a analýza dat. „Výstupem projektu je současně sběr zdravotních informací a následná analýza, která bude klíčová pro rozhodnutí o případném plošném zavedení tohoto programu v ČR. O podrobných podmínkách realizace projektu a požadavcích na technické zajištění sběru dat proběhlo několik jednání s představiteli odborné společnosti. Ti postupně zpřesnili požadavky na informace, které o pacientech zařazených do programu budou předávat urologové do databáze. Finální materiál, „Seznam zdravotních ukazatelů“ byl předán do VZP v srpnu. Bezprostředně byla provedena podrobná analýza a schváleno zadání pro vytvoření speciálního softwaru, který by umožnil zpracovat data pro požadované cíle. Ke každé smlouvě před jejím podpisem se vyjadřuje také právní úsek. V tomto případě doporučil s ohledem na důvěrnost takto dvousměrně sdílených zdravotních informací zřídit samostatné tzv. „bezpečné úložiště“ pro provozování zmíněného softwaru,“ popsala nám v listopadu Zuzana Roithová, předsedkyně pracovní skupiny VZP pro prevenci.

Je trochu zarážející, že VZP, která během devíti měsíců zvládla vytvořit vlastní portál využívaný ke komunikaci s 26 tisíci poskytovateli zdravotních služeb, 53,5 tisíci zaměstnavateli, šesti tisíci OSVČ, 196 státními úřady a 172 exekutory, který funguje od prosince zcela bez problémů, se téměř rok pere s technickým zajištěním projektu pro stovku urologů a pár tisíc pacientů.

Komplexní onkologické prohlídky už za týden. Nebo ne?

A jak je to s projektem prevence rakoviny prostaty nyní? To je otázka, na kterou zřejmě nikdo nezná jistou odpověď. „Na program prevence karcinomu prostaty správní rada schválila rozpočet na rok 2016 ve výši 4,9 milionu Kč. Tento program nebyl dosud v ČR údajně pokryt žádným preventivním programem, tím se VZP lišila od jiných pojišťoven. Proto pracovní skupina podpořila tento cíl v rámci rozpočtu již v roce 2015. O úspěšnosti programu zatím pracovní skupina nebyla informována, schválila jen další rozpočet na rok 2016. Z měsíčního reportingu, který byl od letošního roku zaveden, vyplývá, že v lednu a únoru nebylo čerpáno. Na nečerpání v tomto programu či nízké čerpání v řadě jiných programů pracovní skupina upozornila s tím, že důvody neúspěšnosti programů schválených pro rok 2016 budou průběžně diskutovány,“ píše nyní Zuzana Roithová.

Zatímco ovšem program prevence karcinomu prostaty stojí, tým náměstka Vernera dělá na dalším preventivním projektu. „V lednu 2016 rozhodla správní rada VZP o novém komplexním programu onkologického vyšetření. Jedná se o projekt preventivní onkologické péče pro pojištěnce VZP, muže i ženy. Program s názvem Preventivní onkologická prohlídka pro každého bude spuštěn v polovině dubna 2016 (předpokládám) a umožní podstoupit komplexní onkologické preventivní vyšetření pro 10 tisíc pojištěnců VZP. Celkový limit programu byl schválen ve výši 50 milionů Kč. Onkologická vyšetření v rámci tohoto programu budou zajišťovat komplexní onkologická centra, v ČR pracuje v současnosti 13 takovýchto pracovišť. Se spuštěním projektu prevence karcinomu prostaty uvažujeme následně po aktivaci programu Preventivní onkologická prohlídka pro každého. V rámci přípravy bylo nezbytné sladit oba preventivní programy tak, aby při jejich realizaci nedocházelo k duplicitním vyšetřením klientů. Proto došlo ke „zbrzdění“ programu karcinomu prostaty,“ vysvětlil před dvěma týdny Ladislav Kročák.

ZD se nyní pokusil zjistit, co bude Preventivní onkologická prohlídka pro každého obsahovat, příliš ale neuspěl. Vypadá to však, že nejsme sami. Jak vyplývá ze zápisu ze středeční porady regionálních ředitelů s vedením VZP, který ZD získal od jednoho z mimopražských účastníků, na projekt a jeho nerealizovatelný termín spuštění se ptal i ředitel ústecké pobočky Petr Veselský. Ředitel VZP Zdeněk Kabátek nato zažádal o detailní analýzu a informaci o zajištění přípravy projektu, jeho parametrech fungování a vyhodnocení. Zároveň konstatoval, že program lze spustit až po kompletní přípravě. Náměstek Verner tak má dle úkolu číslo 2/4RP/2016 dodat detailní analýzu zajištění programu, analýzu zájmu klientů, způsob komunikace VZP při překročení kapacity komplexního onkologického centra, doložení souhlasu všech pracovišť, které budou do projektu zapojeny, parametry fungování projektu, finanční zajištění a také způsob vyhodnocení projektu.

Kdy bude náměstek Verner schopen vedení VZP sdělit podrobnosti o plánovaném projektu a datu jeho spuštění, je otázka. Když se totiž to samé pokoušel zjistit ZD, narazil na to, že má pan náměstek (v době finišování projektu za padesát milionů) měsíční dovolenou.

Michaela Koubová