Ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta již v prosinci minulého roku veřejně přislíbil, že chod Ústavu bude i přes komplikace zajištěn a že, kromě jiného, do konce března roku 2016 zajistí i náhradní systém elektronické preskripce. Nyní SÚKL oznámil, že se tak skutečně stalo. Foto: SÚKL

SÚKL spustil náhradní systém elektronické preskripce

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) na konci března spustil náhradní systém elektronické preskripce. Současně ústav oznámil, že soud už vyhověl jeho námitkám proti oběma předběžným opatřením, která mu nařizovala zdržet se používání softwarových aplikací. O předběžné opatření požádala soud firma Tronevia, která označila systémy elektronického receptu, hlášení závad léčiv a další aplikace za svá autorská díla. Jenže to nijak neprokázala. SÚKL se odvolal a paralelně pracoval na zajištění softwarových aplikací bez závislosti na firmě, jejíž postup označil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) za vydírání. Obojí se ústavu podařilo tak, jak jeho ředitel Zdeněk Blahuta přislíbil.

 

Informaci o nejnovějším vývoji popsal SÚKL ve své tiskové zprávě:

Na základě dvou předběžných opatření Městského soudu v Praze z prosince 2015 bylo Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nařízeno zdržet se používání některých softwarových aplikací, vč. elektronické preskripce.

Ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta již v prosinci minulého roku veřejně přislíbil, že chod Ústavu bude i přes tyto komplikace zajištěn a že, kromě jiného, do konce března roku 2016 zajistí i náhradní systém elektronické preskripce.

Podaná odvolání SÚKL proti oběma předběžným opatřením byla úspěšná – soud námitkám SÚKL vyhověl a předběžná opatření zrušil.

SÚKL však po celou dobu připravoval náhradní řešení. Dne 31. 3. 2016 tak mohl být v ostrém provozu spuštěn náhradní systém elektronické preskripce.

Náhradní systém pro SÚKL vytvořila společnost AQUASOFT jako tvůrce původního řešení elektronické preskripce. Cena za přípravu náhradního řešení včetně zajištění podpory na 6 měsíců je 3,6 mil. Kč bez DPH.

Tento systém je připraven tak, aby pro jednotlivé subjekty znamenal co nejmenší komplikace. Předepisující lékaři a vydávající lékárníci, kteří již se systémem v minulosti pracovali, nebudou muset provádět žádnou opakovanou registraci, mohou pracovat s platnými přihlašovacími údaji, které od SÚKL v minulosti obdrželi.

Během prvních dvou dnů ostrého provozu bylo 22 lékaři ze 17 zdravotnických zařízení vydáno více než 170 eReceptů. V náhradním systému je aktuálně zapojeno 10 lékařských či lékárenských software.

-red, TZ-