Náklady na léčbu závažných chronických onemocnění rostou. Bude na ně mít české zdravotnictví dost peněz i v dalších letech?

Dvacet nejdražších pacientů VZP: Žebříček vede muž z Plzeňského kraje s částkou 56 milionů

 

Hemofilie, poruchy metabolismu a komplikované transplantace ledvin. Takové nemoci se nejčastěji objevují na seznamu dvaceti pacientů, za jejichž léčbu loni VZP zaplatila nejvíce peněz. Vůbec nejnákladnějším klientem byl v uplynulém roce muž z Plzeňského kraje trpící hemofilií – jemu poskytnuté zdravotní služby stály bezmála 56 milionů korun. Za poslední čtyři roky, kdy nejsilnější tuzemská pojišťovna tyto údaje analyzuje a zveřejňuje, jde o nejvyšší částku. O dva miliony přesahuje i náklady na doposud nejdražšího pacienta, jímž byl v roce 2012 hemofilik ze středních Čech.

Informace o nejdražších pacientech zveřejňuje VZP s cílem informovat veřejnost o nákladnosti zdravotní péče, tedy o tom, že „doktor není zadarmo“. Zároveň chce ale vyvrátit i fámy, jako že se snaží zbavovat drahých pacientů, hradí jen tu nejlevnější péči a podobně.

 

20 nejdražších klientů VZP v roce 2015

Zdroj: VZP
Zdroj: VZP

Mezi nejnákladnějšími pacienty jsou každoročně lidé z celé republiky. Loni mezi nimi byly 4 ženy a 16 mužů. Nejmladší byl jedenáctiletý chlapec, nejstarší byl jedenašedesátiletý muž.

Oproti předchozímu roku je aktuální částka uhrazená za péči o nejnákladnějšího klienta více než dvojnásobná – v roce 2014 to bylo „pouhých“ 22,5 milionu. Ještě o rok dříve to však bylo přes 46 milionů a v roce 2012 dokonce 53,7 milionu korun. Vždy šlo přitom o nemocné s hemofilií. Výše nákladů souvisí s množstvím speciálního léčivého přípravku, který dotyční museli užívat. Například operace, která by u jiného klienta byla relativně banální, u těžkého hemofilika výrazně zvyšuje náklady na lék, který pacient musí brát, aby nevykrvácel z operačních ran.

Více než 95 % všech nákladů na léčbu pacientů z uvedené dvacetičlenné skupiny tvoří tradičně výdaje za léky. Mimořádně nákladné moderní přípravky může VZP svým klientům v takové míře uhradit mimo jiné i díky tomu, že se jí s pomocí systému pozitivních listů daří už čtvrtý rok snižovat výdaje za běžné léčivé přípravky.

-TZ VZP-