Premiér Bohuslav Sobotka podpořil ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka ohledně požadavku na navýšení peněz na zdravotnictví ze státního rozpočtu. Pokud se podle něj mají tarifní platy zdravotníků zvýšit o deset procent, je nutné pro příští rok navýšit platby za státní pojištěnce o čtyři až pět miliard. Foto: Wikipedie

Sobotka: Platby za státní pojištěnce by měly vzrůst až o pět miliard korun

Platby za státní pojištěnce by se v příštím roce měly zvýšit o čtyři až pět miliard korun, řekl včera v Jihlavě premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj je to nezbytné, pokud se mají tarifní platy zdravotníků zvýšit o deset procent. Sobotka tak podpořil ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), který požaduje zvýšení alespoň o čtyři miliardy. Naproti tomu ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce do systému přidat pouze dvě miliardy korun.

 

„Zvýšení je nezbytné, ukazuje se, že například zdravotní sestry začínají přetahovat soukromí zaměstnavatelé úplně jiných nelékařských profesí. Nabídnou jim třeba stejný plat, ale zároveň méně stresů, přetížení a přesčasů. Podporuji ministra Němečka v jeho snaze zvýšit platby za státní pojištěnce,“ řekl Sobotka.

Ministerstvo zdravotnictví souběžně s návrhem vládního nařízení, kterým by v roce 2017 stouply odvody státu o 9,88 miliardy, připravilo novelu zákona o pojistném. Tou by se odvody státu pravidelně valorizovaly. Podle propočtů by v letech 2017 až 2019 resort dostal každý rok o 8,44 miliardy více a v roce 2020 o 8,37 miliardy. Návrh je na vládním webu. Záruka zvyšování platů by měla v nemocnicích udržet zdravotnický personál a další přilákat.

Platba státu by se za čtyři roky měla dostat na úroveň plateb pojištěnců bez zdanitelných příjmů, jak to požaduje zdravotnická veřejnost. Nyní stát platí za každého z téměř šesti milionů pojištěnců 870 korun měsíčně, vyměřovací základ je 6444 korun.

Koalice se shodla s kraji a zástupci lékařů a odborů na desetiprocentním růstu platů v nemocnicích v roce 2017. Shoda není v tom, kde na to vzít. Ministr zdravotnictví tvrdí, že stát musí přidat příští rok aspoň čtyři miliardy, aby růst platů nedopadl na pacienty. Pokud stát nepřidá, platy nebudou moci růst, nebo se omezí péče, což je pro něj nepřijatelné.

Podle ministra financí by úřad mohl dostat od státu příští rok dvě miliardy korun navíc, dalších devět miliard získá z nárůstu výběru pojistného za zaměstnance a podnikatele. Vyšší výběr vyplývá z očekávaného růstu platů a poklesu nezaměstnanosti.

Němeček ČTK už dříve řekl, že u novely zákona, která je v připomínkovém řízení, narazil na zásadní rozpor s Babišem, podle nějž by měly být nároky pokryty z nárůstu výběru pojistného, nikoli ze zvýšení platby ze státního rozpočtu. „Nicméně teď za prioritu považujeme nařízení vlády, musíme to udělat do 30. června. V okamžiku, kdy to bude, posíláme do vlády, i s tím rozporem, návrh na valorizaci,“ uvedl Němeček.

-čtk-