Podle průzkumu Univerzity Palackého se tři čtvrtiny gymnazistů v sedmnácti letech běžně dostanou k alkoholu. Čtvrtina sedmnáctiletých gymnazistů navíc kouří cigarety, 45 procent sedmnáctiletých studentů gymnázií má zkušenost s marihuanou. Foto: Youtube

Zkušenosti s alkoholem má téměř polovina 15letých gymnazistů

Téměř polovina patnáctiletých gymnazistů má zkušenosti s pitím alkoholu. Vyplývá to z průzkumu mezi více než 4000 studenty gymnázií, který provedli psychologové z filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Podle odborníků se v České republice také zvyšuje procento studentů, kteří mají zkušenost s cigaretami a marihuanou. Data v nejnovějším výzkumu sbírali psychologové rok, informovala mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

 

V psychologických testech se zaměřili odborníci především na osobnostní rysy mládeže, které mají blízko k rizikovému jednání. Oslovili 4120 českých gymnazistů ve věku 11 až 19 let. Sledovali například, zda mají studenti zkušenosti s alkoholem. „Je alarmující, že ačkoli je u nás pití alkoholu do 18 let zákonem zakázáno, kladně na tuto otázku odpovědělo 74 procent sedmnáctiletých dotazovaných. Ještě více znepokojující je to, že na stejný dotaz kladně odpoví téměř polovina patnáctiletých a u dvanáctiletých je to každý pátý student gymnázia,“ uvedl Martin Dolejš z katedry psychologie.

Průzkum podle jeho autorů ukázal zajímavé vývojové křivky. „Ve srovnání s nižším stupněm gymnázií, kdy jsou žáci více pod dohledem rodičů, rizikové parametry na středních školách značně rostou. Například tři čtvrtiny gymnazistů se v sedmnácti letech běžně dostanou k alkoholu. Na otázku, zda během 30 dnů pili alkohol, odpovědělo kladně 74 procent z celku,“ podotkl Dolejš.

Z výzkumu podle psychologů také vyplynulo, že plná čtvrtina sedmnáctiletých gymnazistů kouří cigarety, 45 procent sedmnáctiletých studentů gymnázií má zkušenost s marihuanou. „Výsledky našich šetření také ukazují, že se podíl počtu jedinců v jednotlivých věkových kohortách z hlediska užívání marihuany zvyšuje. A můžeme si klást otázku, jak se studenti k alkoholu, cigaretám, marihuaně vlastně dostanou, kdo jim je prodává nebo jak se dodržují zákony této republiky,“ dodal psycholog Dolejš.

Podle zástupců Univerzity Palackého je v současnosti v České republice přes 129.300 studentů a studentek gymnázií ve věku 11 až 19 let. Výzkumu olomouckých univerzitních psychologů se jich zúčastnilo 4120 ze všech krajů ČR, z nichž 57 procent tvořily dívky a 43 procent chlapci. V celkovém porovnání se přitom výsledky chlapců a dívek významně neliší. Během testování osobnostních rysů studenti odpovídali také na dotazy související se šikanou, sexualitou, podvody či vandalismem.

-čtk-