Šéf Svazu měst a obcí František Lukl plánuje dotazníkové šetření mezi členskými obcemi, v němž zjistí například to, kde chybějí ambulance a jaké jsou čekací doby na ošetření. Foto: MMR

Obce a komora chtějí od vlády řešení zdravotnictví i v regionech

V dostupnosti zdravotní péče jsou obyvatelé vesnic, městeček i okresních měst stále více diskriminováni oproti obyvatelům velkých měst, varovali včera ve společném prohlášení prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek a předseda Svazu měst a obcí (SMO) František Lukl. Vládu vyzvali, aby urychleně přijala plán pro řešení personální a finanční krize ve zdravotnictví. Cílem je zajistit dostupnou zdravotní péči také na venkově.

 

„Situace je alarmující, v regionech chybějí praktičtí lékaři, gynekologové či zubaři,“ řekl novinářům po jednání s Kubkem Lukl. Potvrdil, že starostové podporují kampaň lékařské komory na zachování bezpečné, kvalitní a dostupné péče. SMO udělá mezi členskými obcemi dotazníkové šetření, v němž zjistí konkrétní problémy. Například kde chybějí ambulance a jaké jsou čekací doby na ošetření. Výsledky poskytne lékařské komoře, ministerstvu zdravotnictví i vládě.

„Vyzýváme vládu i zdravotní pojišťovny, aby podpořily regionální zdravotnictví, a to nejenom malé nemocnice, ale také privátní praxe praktických lékařů a ambulantních specialistů,“ uvedli ve výzvě nazvané „Všude žijí lidé“ Kubek a Lukl.

Za nepřijatelné považují to, že i když obyvatelé venkovských oblastí platí stejné daně a zdravotní pojištění a formálně mají stejná práva, zdravotní péče se pro ně stává stále hůře dostupnou. „Rušení zdravotnických zařízení snižuje kvalitu života obyvatel na venkově, a tak přispívá k jeho vylidnění,“ varovali Kubek s Luklem.

SMO chce úzce spolupracovat s lékařskou komorou. Poskytne jí informace o nabídce obcí, mohou poskytnout lékařům ordinaci či bydlení. „Jsme připraveni nejen kritizovat, ale také konstruktivně pomoci,“ řekl Lukl.

Kubek připomněl, že komora vyzvala vládu už před téměř čtvrt rokem, aby problémy zdravotnictví řešila. „Konalo se několik jednání, ale nic se nevyřešilo, zdravotnictví se nám dál rozpadá pod rukama,“ řekl Kubek a uvítal, že starostové se připojí k nátlaku komory na vládu.

ČLK a SMO shodně požadují zvýšení výdajů na zdravotnictví, spravedlnost v úhradách, aby za stejnou péči platily zdravotní pojišťovny všem stejně, což nyní není. Žádají zvýšení platů zdravotníků a sjednocování způsobu odměňování ve státních nemocnicích i akciových společnostech, reformu vzdělávání lékařů a sester a vrácení kompetencí komoře při kontrole personálního zajištění zdravotních služeb.

-čtk-