Nová hvězda zdravotní politiky Česka? MUDr. Kamal Farhan za hnutí ANO. Foto: Archiv

Politickým náměstkem ministra zdravotnictví se za ANO má stát lékař Kamal Farhan

Podle informací Zdravotnického deníku navrhuje hnutí ANO ministru Svatoplukovi Němečkovi, aby se jeho politickým náměstkem (oficiálně tzv. náměstkem člena vlády) stal MUDr. Kamal Farhan. Ministr je podle všeho připraven návrh přijmout a jmenování nového náměstka podepsat do konce týdne. Farhan je lékařem z Plzeňska, který se kromě praxe internisty pokoušel o různé formy podnikání a je činný v komunální politice. Jeho jméno je překvapením, dr. Farhan není znám ani širší zdravotnické veřejnosti, z dřívějších manažerských zkušeností snad lze zmínit funkci ředitele pro léčebné služby Konstantinových lázní.

 

Za hnutí ANO působil jako odborný náměstek pro zdravotní péči profesor Josef Vymazal, který však svůj post opustil ze zdravotních důvodů a poté, co se vyostřily problémy s leteckou záchrannou službou. Čekalo se, že hnutí ANO obsadí místo politického náměstka a předpokládalo, že nominuje Adama Vojtěcha, tajemníka ministra financí Andreje Babiše, který se věnuje zdravotnictví. Ambiciózní Vojtěch však zřejmě nechce být spojován s činností současného ministerstva zdravotnictví.

Doktor Farhan působí v současnosti ve firmě European Harbour s.r.o. (zaměřuje se na bezpečnost práce a překlady) a na Slovensku v Medirel spol. s r.o.. V dalších firmách už není, nebo jsou v likvidaci: Metall-Entiting s.r.o., Confusio beta a.s., Confusio alfa a.s., a Link-in a.s.

-cik-