národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Foto: Robert Malecký

Protidrogový koordinátor Vobořil navrhne, aby stát dal do prevence závislostí procento daně za alkohol

 

Do prevence a léčby závislosti na alkoholu, tabáku, nelegálních drogách a hraní by mělo v Česku putovat procento z výnosu z daní za tabák, alkohol a hazard. Navrhne to národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, opatření se bude snažit prosadit do připravované novely o rozpočtovém určení daní. Řekl to včera na tiskové konferenci při představení evropské výroční zprávy o drogách.

 

„Protidrogová politika se nedá dělat bez peněz. Mluvíme se současnou vládou o významném navýšení prostředků a zajištění financování. Jedno procento z tabáku, alkoholu a hazardu by mohlo jít na oblast léčby a prevence,“ uvedl Vobořil. Zamýšlené procento je zhruba půl miliardy korun ročně.

Kabinet na prevenci vyčlenil letos 130 milionů. Dalších asi 18 milionů poskytlo ministerstvo zdravotnictví a zhruba stejnou částku resort školství. Loni podle Vobořila úřad vlády poskytl 90 milionů korun a předtím 78 milionů, v době krize hrozilo úplné seškrtání financí.

Česko má čtyři plány, které mají pomoci v boji proti nelegálním drogám, tabáku, alkoholu a hazardu. Opatření by podle Vobořila vyšla právě asi na půl miliardy. Koordinátor míní, že je „škoda protikuřáckého zákona“, který nyní ve Sněmovně neuspěl. Tato norma mohla finance zajistit. Další cestou k získání peněz na prevenci a léčbu z daní za alkohol, tabák a hazard by mohla být novela o rozpočtovém určení daní. Zda je šance opatření prosadit ještě v tomto volebním období, nedokázal koordinátor odhadnout. „Všichni vnímají, že něco by se stát mělo. Zdá se, že tato vláda na požadavky víc slyší,“ uvedl.

Získaná půlmiliarda z daní by putovala do sítě zařízení pro závislé, ambulancí i preventivních programů. Léčba a služby pro všechny dostupné nejsou. Například ambulantní péče je podle Vobořila dostupná „tak z polovičky“.

V Česku v posledních letech přibývá lidí, kteří mají s užíváním drog vážný problém. V roce 2014 jich bylo 47.700, tedy o 2500 víc než v roce 2013. Pervitin bralo 36.400 lidí. Alkohol denně pije 12,5 procenta mužů a žen. Vysoké dávky pravidelně popíjí 170.000 lidí. Takzvaných rizikových pijáků je na 600.000. Kouří 31 procent lidí nad 15 let – 37 procent mužů a 26 procent žen. Denně si cigaretu zapálí 24 procent Čechů a Češek. Muži vykouří nejčastěji 15 až 20 cigaret a ženy pět až devět.

Na předávkování alkoholem umírá v ČR ročně asi 300 lidí, na předávkování nelegálními drogami kolem pěti desítek. Na následky kouření a nadměrného pití zemře každý rok asi 25.000 lidí.

Podle Vobořila se drogový trh výrazně mění. Rozšiřuje se prodej po internetu – v obchodech s léky, na utajených webech i přes sociální sítě. Přibývají také nové uměle vyrobené látky. Podle analytičky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost Luisy Montanariové se loni v Evropě objevilo 98 nových substancí.

„V zemích jako Čína a Indie se vyrábí nové formule, které se do Evropy dovezou jako legální látka. Napodobují třeba účinky marihuany, ale mohou být mnohem rizikovější. Byla zaznamenána předávkování a úmrtí,“ popsal Vobořil. Podle něj nové drogy a internetový prodej vyžadují změnu přístupu policie. Nebude prý už tolik „vpadat do drogových doupat“, protože návykové látky často lidé dostávají poštou. Nutná bude také mezinárodní spolupráce.

-čtk-