Zařízení v Dobřanech je jedním z největších svého druhu v Česku se 1100 pracovníky a 1200 lůžky. Léčí klasické psychiatrické pacienty i lidi se závislostmi, staré lidi s demencemi či děti. Foto: PND

Zaměstnanci psychiatrie v Dobřanech dál bojují za svého exředitele

Většina zaměstnanců Psychiatrické nemocnice v Dobřanech opět vyjádřila podporu bývalému dlouholetému řediteli Vladislavu Žižkovi, kterého před rokem narychlo odvolal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Učinil tak v reakci na vraždu knihovnice v Horní Bříze, kterou ubodal bývalý pacient nemocnice. Za Žižku se postavila většina zaměstnanců už tehdy. Ministerstvo letos vypsalo výběrové řízení na nového ředitele, zatím se ale uskutečnilo jen první kolo. Žižka se do konkurzu hlásil. V otevřeném dopise mu nyní vyjádřilo podporu 722 z 1202 zaměstnanců nemocnice.

 

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Štoll ČTK neřekl, kolik zájemců se do konkurzu přihlásilo. „První kolo výběrového řízení proběhlo 23. května a do dalšího kola postoupili tři uchazeči. Termín druhého kola výběrového řízení zatím není stanoven,“ řekl. Jména kandidátů nechtěl uvést.

Otevřený dopis adresovaný ministru zdravotnictví na podporu Žižky ve výběrovém řízení sepsali zaměstnanci nemocnice 25. května, právě rok od vraždy v Horní Bříze. Upozornili, že na postupu nemocnice, která vraha propustila tři měsíce před skutkem, neshledal loni žádné pochybení zástupce ministerské komise. „S odstupem času lze konstatovat, že celá řada znaleckých posudků pořízených v rámci příslušných soudních řízení, potvrzuje naše odborné závěry,“ uvádí se v dopise. Policie loni zastavila trestní stíhání muže kvůli jeho nepříčetnosti v důsledku psychické nemoci a soud ho pak poslal do zabezpečovací detence. Odvolací soud ale toto rozhodnutí zrušil.

Chyby v postupu nemocnice nenašla podle zaměstnanců ani mimořádná kontrola krajského úřadu. Kraj na základě podnětu, který podal právník rodiny zavražděné ženy, kontroloval vedení zdravotnické dokumentace a způsob léčby vraždícího pacienta. „Provedenou kontrolou nebylo zjištěno porušení právních předpisů, nebyly konstatovány žádné nedostatky, ani nebyla uložena žádná nápravná opatření,“ píše se v dopise.

Žižku odvolal Němeček dva dny po vraždě. U soudu později vyšlo najevo, že v nemocnici v Dobřanech byl třicetiletý vrah od první hospitalizace v roce 2012 osmkrát, nyní je tam podeváté. Z léčení ho nemocnice propustila tři měsíce před vraždou. Muž se domáhal opakované hospitalizace, v tom ho ale nepodpořil ani jeho ambulantní psycholog, ani lékař ve fakultní nemocnici, který ho viděl jen několik dní před vraždou.

-čtk-