Čím žena vykouří více cigaret, tím má vyšší riziko takzvaného subarachnoidálního krvácení. Pokud ale s kouřením skončí, riziko opět klesne, ukázala finská studie. Foto: Flickr

Kuřačky, pozor! Kouření zvyšuje riziko krvácení do hlavy. U těžkých kuřaček víc než osmkrát

Kouření způsobuje rakovinu, poškozuje plod či urychluje kornatění tepen. Aby toho nebylo málo, vědci nyní zjistili, že také zvyšuje riziko krvácení do hlavy, a to zvláště u žen. Těžké kuřačky tak mají víc než osmkrát vyšší riziko takzvaného subarachnoidálního krvácení oproti nekuřačkám. Nová studie, která se zjištěním přišla, byla nyní publikována v časopise Stroke.

Subarachnoidální krvácení je forma mrtvice, při níž dochází k masivnímu krvácení z arteriálního povodí v oblasti mozkových plen, konkrétně mezi tzv. pavučnicí a měkkou plenou. Přestože jde o typ krvácení, který je poměrně vzácný – stojí za třemi procenty mrtvic, může mít velmi vážné následky jako je paralýza, kóma a smrt. Příznakem je prudká intenzivní bolest hlavy, často v její zadní části, mezi další projevy patří také porucha vědomí, neklid, změny nálady a osobnosti či problémy s viděním v reakci na jasné světlo. Onemocnění se objevuje u žen častěji než u mužů, příčiny ovšem dosud nebyly objasněny.

Možné vysvětlení nyní přináší nová studie pod taktovkou Joniho Valdemara Lindbohma z finské Helsinské univerzity. On a jeho kolegové zanalyzovali 65 521 dospělých v průměrném věku 45 let, kteří se od roku 1972 zapojili do finských národních průzkumů. Více než polovinu účastníků přitom tvořily ženy. Součástí těchto průzkumů byly i dotazníky týkající se zdraví a fyzické testy. Doktor Lindbohm s kolegy si pak vytáhli data týkající se kouření a výskytu subarachnoidálního krvácení. Pacienti pak byli zkontrolováni průměrně po 21 letech, přičemž poslední data byla sebrána na konci roku 2011, případně pokud měl pacient první mrtvici nebo zemřel.

Čím více cigaret, tím vyšší riziko

Výsledky ukázaly, že kuřačky měly oproti nekuřačkám mnohem vyšší riziko subarachnoidálního krvácení – a čím více cigaret kouřily, tím bylo riziko vyšší. Ženy na tom zároveň byly mnohem hůře než muži.

Mezi lehkými kuřáky, kteří vykouří denně jednu až deset cigaret, měli muži 1,93 krát vyšší riziko krvácení než nekuřáci, u žen ale bylo riziko oproti nekuřačkám již 2,95 vyšší. Pánové, kteří vykouřili 11 až 20 cigaret za den, byli v 2,13 krát vyšším riziku, ženy v 3,89 krát větším riziku. A konečně, zatímco těžcí kuřáci se spotřebou 21 až 30 cigaret denně měli riziko krvácení 3,76 krát vyšší, u těžkých kuřaček se riziko vyšplhalo 8,35 násobek oproti nekuřačkám.

Tyto výsledky mohou podle výzkumníků napovědět, proč je subarachnoidální krvácení častější u žen. „Ženské pohlaví bylo v souvislosti s subarachnoidálním krvácením zadáno jako nezávislý rizikový faktor. My jsme ale našli silné důkazy pro to, že vyšší riziko u žen lze vysvětlit větší zranitelností danou kouřením. Podle našich výsledků jsou věk, pohlaví a životní styl rizikovými faktory, které hrají zásadní roli v předpovídání toho, jací pacienti jsou v riziku subarachnoidálního krvácení. Podtrhává to také význam efektivních postupů, jak lidi odnaučit kouřit,“ říká podle Medical News Today doktor Lindbohm.

Odvykání riziko snižuje

Výzkumníci totiž přišli také na to, že přestat kouřit může riziko krvácení velmi snížit. Analýza ukázala, že u mužů i žen, kteří nekouřili alespoň půl roku, kleslo riziko natolik, že bylo srovnatelné s nekuřáky. „U kouření neexistuje žádná bezpečná hranice, takže je přirozeně nejlepším řešením nikdy nezačít. Přesto ale může odnaučení se kouřit snížit riziko subarachnoidálního krvácení u obou pohlaví,“ dodává Lindbohm.

Je třeba na druhou stranu upozornit, že sami autoři připouštějí limity studie. Výsledky totiž u mohl u zapojených pacientů ovlivnit také příjem alkoholu, léky na vysoký tlak či vysoký cholesterol. Přesto ale výzkumníci věří, že jejich studie pomůže zdůraznit důležitost odnaučování se kouřit tak, aby se snižoval výskyt potenciálních život ohrožujících chorob.

-mk-