Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, funguje od prosince 2012. Podle ankety ČTK uhradilo v letech 2013 až 2015 sedm českých zdravotních pojišťoven protonovou léčbu rakoviny 454 pacientům, vydaly za ni téměř 278 milionů korun. Foto: archiv

Protonové centrum získalo úvěr až do roku 2033

Protonovému centru Praha prodloužil věřitel Immorent PTC z rodiny Erste splácení úvěru ve výši 3,5 miliardy korun až do roku 2033. Informaci deníku e15.cz potvrdila ČTK ředitelka centra pro strategii Iva Taťounová. Zásadní podle ní pro podpis smlouvy o trvání dlouhodobého nájmu a prodloužení doby splatnosti dluhu bylo to, že centrum získalo smlouvu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Nyní má smlouvy se všemi sedmi zdravotními pojišťovnami, tím i zajištěný příjem.

 

„Dohoda zohledňuje stávající a očekávané počty pacientů a napomáhá finanční stabilizaci protonového centra,“ uvedla pro deník mluvčí České spořitelny Kristýna Dolínek Havligerová.

„Skutečnost, že banka nově poskytla centru zvýhodněné dlouhodobé podmínky financování, souvisí především se stále vzrůstajícím objemem poskytované péče a úspěšným prosazováním protonové léčby ve světě. S tím roste i ochota bank investovat do nových protonových center, jak se letos ukázalo na pražském kongresu o protonové terapii,“ sdělila ČTK Taťounová. Odmítla upřesnit, do kdy podle původní smlouvy mělo centrum úvěr splatit.

Otázku návratnosti investic řešili provozovatelé centra s věřiteli několik let. Podle deníku z účetní závěrky centra za rok 2014 vyplývá, že ekonomická situace centra byla napjatá, skončilo ztrátou 525 milionů korun. V závěrce se také píše, že podmínkou další dlouhodobé činnosti firmy je výrazný nárůst produkce a tržeb.

Prodloužení splatnosti úvěru předcházelo 29. června uzavření smlouvy centra s VZP o úhradě péče a dohoda o ukončení všech právních sporů. Majitelé nebudou uplatňovat vůči státu žádné nároky v souvislosti se smlouvou o smlouvě budoucí z roku 2006, kterou za VZP podepsal tehdejší nucený správce Antonín Pečenka. Dokument zaručoval centru na 15 let ročně miliardu korun za léčení 1600 pacientů. VZP jeho platnost zpochybnila, postoj VZP potvrdil rozhodčí soud.

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, funguje od prosince 2012. Podle ankety ČTK uhradilo v letech 2013 až 2015 sedm českých zdravotních pojišťoven protonovou léčbu rakoviny 454 pacientům, vydaly za ni téměř 278 milionů korun. Nejvíc, 186 pacientů, poslaly na protonové ozařování v daném období Vojenská zdravotní pojišťovna a 118 pacientů VZP.

Nejčastěji se protony léčí v pražském centru na účet zdravotního pojištění nádory mozku a míchy, hlavy a krku a nádory hematoonkologické.

O účinnost protonů vedou lékaři na celém světě spor. Pro některé nádory, například mozku a nádory v dětském věku, jednoznačně protony doporučují. Naproti tomu pro nádory prostaty či prsu je podle nich klasická fotonová léčba stejně účinná, přitom je výrazně levnější.

-čtk-