V průměru si děti zkusí alkohol v 15 letech, ale často je to mnohem dříve. iIustrační foto: Flickr

VZP: Kvůli alkoholu a drogám se loni léčilo 1267 dětí do 18 let

Kvůli alkoholu nebo drogám skončilo loni v péči lékařů 1267 dětí a dospívajících, nejvíc jich mělo problémy s alkoholem, 682, na druhém místě byla marihuana, 217 pacientů, a na třetím stimulancia, především pervitin, kvůli němuž bylo v léčbě 173 dětí a dospívajících. Vyplývá to z dat Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která loni za tyto pacienty zaplatila přes 15,2 milionu korun.

Podle letošní studie Sociologického ústavu Akademie věd ČR mladí Češi a Češky se poprvé s alkoholem setkají v rodině před 15. rokem věku. První opilost ale zakusí se svými vrstevníky, většinou když spí mimo domov. Velkou příležitost k experimentování jim dávají prázdniny, kdy nemají pravidelný školní program a jsou často bez dozoru dospělých.

Podle nejnovějších dostupných dat zaplatilo sedm zdravotních pojišťoven v roce 2013 za léčení lidí závislých na alkoholu a nelegálních drogách, od dětí po seniory, celkem 1,47 miliardy korun, o rok dřív téměř 1,6 miliardy.

VZP vydala loni za léčení problémů s alkoholem u dětí a dospívajících 4,2 miliony, s pervitinem 3,7 milionu a s marihuanou 1,6 milionu, léčba pacientů, kteří užívali kombinaci drog, stála loni 5,3 milionu korun. Z celkových nákladů je 85 procent za léčení v nemocnici nebo psychiatrické léčebně, téměř deset procent připadá na náklady zdravotnické záchranné služby, řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Připomněl, že případy opilých či zdrogovaných dětí, které končí v péči lékařů, poutají pozornost tradičně s koncem školního roku a začátkem prázdnin. „Bohužel nejde zdaleka jen o sezónní záležitost v době kolem vysvědčení a také alkohol není jedinou omamnou látkou, jejíž užívání působí dětem a mládeži do 18 let duševní poruchy,“ uvedl.

V rámci léčby závislosti mohou pacienti, děti i dospělí, získat příspěvek na diagnostické proužky pro zjištění přítomnosti návykových látek, je to až 500 korun nad rámec hrazeného množství. Při žádosti o příspěvek je nutno předložit doklad o léčbě vystavený psychiatrem.

-čtk-