Tým operatérů (zleva prim. J. Hynčica, prof. J. Klein, MUDr. G. Khalil) s vyoperovaným dvanáctikilovým nádorem. Foto: KNTB/archiv chirurgie, hav

Lékaři ve Zlíně vyoperovali mužům nádory vážící 27 a 12 kilogramů

Lékaři zlínské krajské nemocnice vyoperovali dvěma mužům nádory vážící 27 a 12 kilogramů. U obou mužů ve věku 68 a 40 let šlo o zhoubné tumory, starší pacient byl v nemocnici hospitalizovaný přes půl roku, mladší mohl 12 dní po operaci odejít domů, řekla mluvčí nemocnice Karla Havlíková. Oba muži jsou v další péči onkologů. Zlínští lékaři již vyoperovali na konci roku 2013 ženě nádor vážící 36 kilogramů, měl více než metrový obvod.

Starší pacient měl hodně přidružených onemocnění, z toho řadu vážných, měl bolesti, byl dušný i v klidu. Riziko operace bylo velmi vysoké. „Typ a objem nádoru však nedával uspokojivé šance na jeho zmenšení nebo vyléčení jinou než chirurgickou cestou. Během šestihodinové operace, která se uskutečnila ve spolupráci s primářem urologie Jaroslavem Hynčicou, nedošlo kromě větší krevní ztráty k vážným rušivým příhodám,“ uvedl primář chirurgického oddělení Jiří Klein, který muže se svým týmem operoval.

Náročné však bylo období po operaci, kvůli komplikacích se musela operace opakovat, muž byl v nemocnici přes půl roku. „Prognóza je vzhledem k povaze růstu tumoru a jeho vztahu k důležitým strukturám břišní dutiny nejistá, ale to jsme věděli předem a v tomto smyslu byl pan Martinec poučen. Nešlo o ojedinělou operaci, ale nejde ani o běžný denní chleba,“ uvedl primář.

Nádor vážící 27 kilogramů muži tlačil na ledviny, játra, plíce. „Poslední týdny před operací jsem měl velké potíže s dýcháním. Cítil jsem konec a sám jsem chtěl operaci, i když jsem byl seznámen s rizikem. Říkal jsem si, že nemám co ztratit. Původně si všichni mysleli, že jsem tak obézní, i bolesti zad jsem tomu přisuzoval, vážil jsem 168 kilo, teď mám 119. Jsem rád, že jsem na operaci šel. Péče lékařů byla perfektní a taky jsou tu pěkné sestřičky. Teď se cítím mnohem líp, dýchání mám dobré, začínám chodit,“ uvedl Josef Martinec.

Mladší pacient z Uherského Hradiště si k operaci nádoru vybral zlínskou nemocnici také díky zprávě o extrémně velkém nádoru, který lékaři pod vedením primáře vyoperovali pacientce. „Nemocnici jsem si vybral kvůli profesoru Kleinovi. Kontaktoval jsem ho, setkali jsme se, vysvětlil mi a řekl vše kolem operace narovinu,“ uvedl muž.

„Pacient byl v dobré kondici, nádor byl odstranitelný v jasných a chirurgicky bezpečných liniích. Nádor však zaujímal ledvinu, kterou jsme mu tedy museli také vzít. Šlo o nutnou oběť v rámci onkologické bezpečnosti. Lze předpokládat dobrou prognózu, i když v onkologické chirurgii není nikdy stoprocentní jistota,“ řekl Klein.

-čtk-