O možném převodu Bulovky ze státu na Prahu se mluvilo naposledy za někdejšího primátora Bohuslava Svobody (ODS), ze záměru ale sešlo. Foto: MZ ČR

Praha: Stát by měl Bulovku buď koupit, nebo svůj díl nechat městu

Stát by měl Nemocnici Na Bulovce buď celou koupit, nebo svůj díl přenechat Praze, která je už nyní většinovým vlastníkem areálu. V rozhovoru s ČTK to řekl pražský radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO). „Velmi bych uvítal, kdyby Praha výhledově měla nějaké významné aktivum ve zdravotnictví,“ řekl. Z magistrátní posudků ČTK zjistila, že hodnota nemocnice a přilehlých pozemků je více než miliarda korun.

 

Donedávna ztrátovou nemocnici provozuje ministerstvo zdravotnictví. „V tuto chvíli obě strany vedou jednání ohledně budoucího uspořádání vztahů zejména s ohledem na budoucí výši nájemného,“ reagoval mluvčí ministerstva Ladislav Šticha. Hlavní město je majitelem téměř tří čtvrtin majetku nemocnice. Vlastní i pavilon, jehož přestavba vyšla na skoro 400 milionů korun. O narovnání majetkových vztahů se debatuje už několik let. Areál si totiž žádá opravy a investice za stovky milionů korun. Už dříve se z neoficiálních zdrojů proslýchalo, že je ve hře právě i prodej nemocnice.

Vedení města podle Lacka ale musí ze všeho nejdříve vypořádat smluvní vztahy s provozovatelem nemocnice. Po nemocnici bude chtít vyšší nájemné, ta ale se zásadním navýšením dlouhodobě nesouhlasí. Městu ročně posílá symbolických 10.000 korun a od loňského roku navíc sedm milionů za opravený pavilon.

Vláda předloni poslala nemocnici jednorázovou podporu 200 milionů korun. Podle ministerstva totiž hrozilo, že bude ohrožena péče o pacienty. Nemocnice si podle dřívějších informací nese neuhrazenou ztrátu z minulých let ve výši 426 milionů. Loni poprvé hospodařila se ziskem 30 milionů korun.

O možném převodu zdravotnických zařízení ze státu na Prahu se mluvilo naposledy za někdejšího primátora Bohuslava Svobody (ODS). Vedle Bulovky šlo ještě o další tři nemocnice. Z plánu ale sešlo.

-čtk-