Britský antimonopolní úřad potrestal firmu Pfizer rekordní pokutou za to, že až o 2600 procent předražila lék na epilepsii. Foto: koláž ZD

Pfizer dostal v Británii rekordní pokutu za předražení léku. V přepočtu má zaplatit 2,7 miliardy Kč

Americká farmaceutická společnost Pfizer musí v Británii zaplatit rekordní pokutu 84,2 milionu liber (2,7 miliardy Kč). Britský antimonopolní úřad (CMA) ji tak trestá za předražení léku proti epilepsii až o 2600 procent. Uvedla to včera agentura Reuters.

 

Lék, který Pfizer původně prodával pod názvem Epanutin, byl v Británii podle CMA mnohonásobně dražší než jinde v Evropě. Britský Národní zdravotní systém (NHS) za něj zaplatil v roce 2012 na dva miliony liber, v dalším roce ale lék výrazně podražil a už to bylo 50 milionů liber. Pfizer totiž prodal svá práva na tento lék soukromé britské firmě Flynn, která jej začala prodávat jako neznačkový přípravek. Cena tak už nepodléhala regulaci a raketově narostla.

„Společnosti úmyslně zneužily příležitosti, aby vyšroubovaly cenu léku, na nějž jsou odkázány tisíce pacientů,“ uvedl Philip Marsden z CMA. „Tento mimořádný nárůst ceny stál britský systém veřejného zdraví a daňové poplatníky desítky milionů liber,“ dodal.

Firma Pfizer rozhodnutí CMA ve svém prohlášení zpochybnila a podá odvolání. Uvedla, že prodej léku byl ztrátový a dohoda s firmou Flynn prý představovala možnost, jak jej pacientům s epilepsií i nadále zajistit. Společnost Flynn dostala od CMA pokutu 5,2 milionu liber a firma se bude rovněž odvolávat.

-čtk-