Atropa bella-donna obsahuje jedovaté alkaloidy. Člověk se může otrávit jednak přímou konzumací plodů, nebo přes kozí mléko či kozí maso, pokud koza tuto rostlinu sežere. Smrtelnou dávkou jsou podle Wikipedie u malého dítěte už 3 bobule(!), u dospělého asi 10. Foto: Wikimedia

Homeopatika pro batolata obsahovala nadměrné množství jedovatého rulíku. Mohla zabíjet

Cukrové kuličky přece nemohou ublížit, protože nemají žádné vedlejší účinky. Ale co když se výrobce splete a pošle na trh homeopatika, která skutečně obsahují účinnou látku? V USA se po použití homeopatických tablet objevily zdravotní problémy u 400 dětí mladších dvou let, prošetřována jsou v této souvislosti také úmrtí deseti kojenců a batolat. Přípravek doporučovaný při potížích spojených s prořezáváním prvních zubů obsahoval nadměrné množství jedovatého rulíku zlomocného, a proto před ním varoval i americký úřad Food and Drug Administration (FDA). Podle zastánců homeopatie je vše pouze křivé obvinění.

 

Homeopatika mají pověst „léků“, u kterých nehrozí žádné vedlejší účinky, jednoduše proto, že neobsahují ani molekulu potenciálně účinné látky. Často jsou nabízena jako „přírodní“ a „bezpečná“ s tím, že jsou obzvláště vhodná pro těhotné ženy či malé děti. O to víc jsou pak překvapivé případy, kdy se výrobce homeopatik „splete“ a vypustí do světa balení, která skutečně mohou ovlivnit lidské zdraví. Příkladem je „Hyland’s Baby Teething Tablets“ přípravek určený na tišení bolestí spojených s růstem prvních zubů u kojenců a batolat vyrobený společností Raritan Pharmaceuticals. Americký úřad FDA nařídil jeho stažení z trhu, protože obsahuje nadlimitní množství jedovatého rulíku zlomocného. „Reakce na rulík je u dětí do dvou let nepředvídatelná, a proto jim ho podat znamená vystavit je zbytečnému riziku,“ upozornila média Janet Woodcock, ředitelka centra FDA pro hodnocení a výzkum léků. Podávání tohoto konkrétního homeopatického přípravku tedy FDA dětem tedy, a to s ohledem na možné riziko otravy. „Doporučujeme rodičům a dalším pečujícím, aby dětem nepodávali tyto homeopatické dětské tablety a obrátili se na poskytovatele zdravotní péče, který jim poradí s volbou vhodné bezpečné alternativy,“ dodala lékařka.

FDA provedl laboratorní rozbor zmiňovaného homeopatického přípravku a objevil nadlimitní koncentraci rulíku, dalece přesahují spíše symbolické množství uvedené na obalu výrobku. Úřad proto upozornil rodiče a další spotřebitele, aby tento přípravek nepoužívali a nepodávali dětem. Současně doporučuje těm, kteří konkrétní výrobek mají doma, aby jej zničili. „Homeopatické zubní přípravky nebyly hodnoceny či schváleny FDA z hlediska bezpečnosti a účinnosti. Agentura si není vědoma žádných prokazatelně pozitivních účinků na lidské zdraví u výrobků, které jsou doporučovány jako úleva při prořezávání a bolestech zubů u dětí,“ konstatuje úřad v prohlášení pro média. Už v září 2016 varoval úřad před používáním těchto přípravků, a to na základě hlášení o výskytu nežádoucích účinků. „Spotřebitelé by měli vyhledat lékařskou pomoc okamžitě, pokud se u jejich dítěte objeví záchvaty, potíže s dýcháním, letargie, nadměrná ospalost, svalová slabost, zčervenání kůže, vyrážka, zácpa, potíže s močením nebo neklid po požití tohoto přípravku,“ upozorňuje úřad rodiče.

Homeopaté jsou „hluboce znepokojeni“

Úřad se rozhodl prověřit přípravek na základě hlášení rodičů dětí, u kterých se objevily zdravotní problémy právě v souvislosti s použitím zmiňovaného homeopatického přípravku. Právě atropin, účinná látka pocházející z jedovatého rulíku, byla v podezření úřadu už od začátku vyšetřování celého případu. Rulík zlomocný, latinsky Atropa bella-donna, respektive jeho – jak říkají homeopaté -„energetický otisk“ je základem stejnojmenného homeopatického přípravku, který je doporučován například při horečnatých stavech, bolestech hlavy, angíně nebo zánětu středního ucha. Prakticky by tak homeopatika s tímto názvem neměla obsahovat ani molekulu z původního rulíku. V případě přípravku „Hyland’s Baby Teething Tablets“ ale úřad FDA obdržel hlášení o tom, že se u 400 dětí objevily v souvislosti s jeho použitím zdravotní problémy. Současně úřad vyšetřuje deset případů úmrtí dětí.

Výrobce, společnost Raritan Pharmaceuticals, se však brání s tím, že se jedná o křivá obvinění. Jeho vlastní data prý ukazují, že všechny vzorky jsou z hlediska bezpečnosti v pořádku. „Zaznamenali jsme fámy, které se týkají bezpečnosti rulíku zlomocného, aktivní složky ve výrobku Hyland’s Baby Teething Tablets, a víme, že tyto informace mohou vyvolat strach a obavy. Tato tvrzení FDA ještě více vyvolávají zmatek. Bezpečnost a účinnost přírodních léků Hyland jsou naší nejvyšší prioritou,“ uvedla firma v prohlášení pro média. V otevřeném dopise adresovaném rodičům firma tvrdila, přestože se sama rozhodla pozastavit distribuci výrobku v USA, že úřad dohlížející na bezpečnost léků „šíří fámy“ a současně „omezuje přístup k léčbě“. Za výrobce homeopatik se postavilo také National Center for Homeopathy, sdružující jak výrobce cukrových kuliček, tak homeopaty samotné. Podle sdružení je „homeopatická komunita hluboce znepokojena“.

Ludmila Hamplová