Plavecká akademie bez bariér KONTAKT bB, kterou založili před dvaceti let Jan Nevrkla (vousatý muž přidržující šek spolu s ředitelem firmy BENU lékárny Sebastianem Ringem) a Martin Kovář (v košili v popředí), je místem, kde se stovky lidí se zdravotním postižením naučily plavat a někteří z nich se dokonce stali špičkovými sportovci. Foto: BENU lékárny

Lékárny BENU znovu podpořily plavce s tělesným postižením z Kontaktu bB

 Lékárny BENU i v tomto roce podpořily plavce s tělesným postižením. Plavecké akademii bez bariér KONTAKT bB, kterou BENU podporuje pravidelně již pět let, darovala společnost stejně jako každý rok 50 tisíc korun. Akademie tentokrát věnuje peníze na nákup nových žíněnek, podložek a pomůcek pro cvičení, ale také na zajištění dopravy plavců na sportovně rehabilitační pobyt ve Strakonicích, na pronájem bazénu a sportovního areálu.

 

„Mottem BENU je ‚Vaše zdraví si bereme na starost‘, a právě v souladu s ním již pět let, podporujeme handicapované plavce. Pohyb je, jak všichni víme, součástí zdravého životního stylu a my jsme rádi, že můžeme takto podpořit ty, kteří to skutečně potřebují,“ říká Sebastian Ring, generální ředitel společnosti BENU Česká republika.

„Za podporu lékáren BENU jsme velice vděční, protože i díky ní může snadněji realizovat všechny naše aktivity a projekty. Právě soustředění ve Strakonicích je pro plavce důležité. V areálu nám sice vycházejí vstříc a máme příznivé ceny, ale i tak jsou náklady za tři týdenní turnusy, celkem 56 plavců, 30 osob personálu, strava, ubytování, bazén a doprava velmi vysoké. Díky BENU to jde snáze,“ oceňuje přínos Jan Nevrkla, ředitel Plavecké akademie bez bariér KONTAKT bB.

Plavání v podání KONTAKTU bB není jen o fyzické pohybové aktivitě, ale také o pocitu sounáležitosti, vzájemném obohacení mezi pracovníky a dobrovolníky bez fyzického postižení a plavci. Jedním z cílů je tak i celkový osobnostní rozvoj všech zúčastněných. Každý rok je do programu ve čtyřech městech ČR zapojeno na 300 lidí s tělesným postižením – z toho téměř polovina plave v Praze. V letech 1995 – 2016 získali plavci vzešlí z programu KONTAKT na Letních paralympijských hrách, mistrovstvích světa a mistrovstvích Evropy 103 medailí. Tři zlaté medaile iniciátora celého programu Martina Kováře v Aténách 2004 jsou historicky největším úspěchem českého sportovce na Letních paralympijských hrách.

-TZ-