Roithová se stala předsedkyní představenstva v roce 2017, kdy na funkci rezignoval její předchůdce Martin Bláha. Holding Jihočeské nemocnice tvoří sedm okresních nemocnic v regionu, jeho jediným akcionářem je kraj. Foto: Wikipedie

Zuzana Roithová je připravena vést Jihočeské nemocnice

Krajská zastupitelka a někdejší ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová (KDU-ČSL) je připravena vést firmu Jihočeské nemocnice. ČTK napsala, že koalice akceptovala její požadavky, mezi které patřilo snížení odměn managementu, revize dostupnosti zdravotních služeb a audit na výběrová řízení na dodavatele.

 

O tom, že lidovci prosazují na post předsedkyně představenstva právě Roithovou, včera na twitteru informoval místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Lidovci připravují s ČSSD, uskupením Pro Jižní Čechy a Jihočechy 2012 novou krajskou koalici. Původní koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012 se rozpadla právě kvůli sporům kolem nemocnic.

„Nabídku na převzetí řízení holdingu nemocnic jsem nyní připravena přijmout, neboť byly dnes akceptovány moje tři požadavky do koaliční smlouvy,“ napsala ČTK Roithová, která je zároveň místopředsedkyní strany. Doplnila, že žádala zásadní snížení odměn managementu, systémovou revizi dostupnosti kvalitních zdravotních služeb pro jihočeské obyvatele a audit na výběrová řízení, která se týkala dodavatelů.

Čtyřiašedesátiletá Roithová je původně lékařka v oboru radiodiagnostiky. V letech 1990 až 1998 vedla Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. V roce 1998 byla ministryní zdravotnictví ve vládě Josefa Tošovského. Ten samý rok byla zvolena senátorkou. Ve dvou volebních obdobích od roku 2004 působila také jako poslankyně Evropského parlamentu, před pěti lety neúspěšně kandidovala na českou prezidentku.

Nynější předseda představenstva Jihočeských nemocnic Martin Bláha v úterý uvedl, že dá svou funkci k dispozici. Vysoké odměny pro Bláhu byly jedním z důvodů roztržky tehdejších koaličních partnerů ANO a ČSSD, po které se původní vedení kraje rozpadlo.

-čtk-