Gole, - kontroverzní veliký náklaďák, který má problém projet některými křižovatkami se používá hlavně jako základna pro hromadné akce. Foto: ZZSHMP

Záchranná služba odvezla z půlmaratonu do nemocnic 24 běžců a provětrala Golema

Pražská záchranná služba z dnešního půlmaratonu odvezla do nemocnic 24 běžců, žádný z nich nebyl v ohrožení života. Během závodu ošetřila další desítky účastníků, jejichž hospitalizace ale nebyla nutná. ČTK to řekla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Policie podle svého mluvčího Tomáše Hulana nezaznamenala žádné zásadní problémy s řidiči, kteří kvůli závodu museli jet po náhradních trasách.

 

Všichni běžci předávaní záchrankou do nemocnic byli při vědomí. „Vesměs se jednalo o kolapsové stavy a lehčí případy,“ uvedla Poštová.

Kvůli půlmaratonu posílily pražskou záchrannou službu oproti normálnímu stavu tři posádky a tradičně bylo nasazeno také speciální velkokapacitní vozidlo Golem, v němž bylo ošetřeno 22 běžců. Z nich 17 nevyžadovalo další péči a byli po ošetření ponecháni na místě, doplnila mluvčí. Letos nově u závodu asistovaly také čtyři cyklohlídky vybavené automatizovaným externím defibrilátorem k oživování lidí se srdeční zástavou.

Policie kvůli trase běhu průběžně uzavírala ulice v pěti městských částech. Řidičům policisté a strážníci doporučovali objízdné trasy. „Neřešili jsme žádnou zásadní situaci nebo nějaké incidenty v rámci uzavírek,“ řekl ČTK policejní mluvčí Hulan.

Půlmaraton, kterého se zúčastnilo zhruba jedenáct tisíc rekreačních běžců, také změnil trasy téměř 20 tramvajových linek zejména v centru Prahy. Dopravu v centru města proto podle dopravního podniku zajišťovalo především metro.

Pražský půlmaraton má zlatou známku mezinárodní atletické federace IAAF, což je nejvyšší ocenění kvality silničních běžeckých závodů. Závod žen dnes vyhrála Keňanka Joyciline Jepkosgeiová v novém světovém rekordu 1:04:52. Mezi muži se vítězný Etiopan Tamirat Tola jako jediný dostal pod hranici jedné hodiny.

-čtk-