Zkoordinovány byly výpůjčky předmětů od 60 subjektů a propojena spolupráce velkého množství elitních odborníků Díky tomuto projektu založilo Národní technické muzeum sbírku zdravotnické techniky, Foto: 1. LFUK

Co lze v lidském těle nahradit? Kam posouvá poznání anatomie? Zjistit to můžete sami

Moderní medicína je fascinující obor, který propojuje znalosti celé řady oblastí. Zblízka se s tím, co vše je dnes technicky možné v lidském těle nahradit, i co dnešnímu pokroku v minulosti předcházelo, můžete seznámit sami na výstavě Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně. Pokud by vás zajímala nejen anatomie v souvislostech, pak byste neměli vynechat ani letošní Pražskou muzejní noc. Mimořádně se otevřou pro veřejnost Anatomické a Stomatologické muzeum 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

 

Až do 4. března 2018 můžete v prostorách Národního technického muzea v Praze shlédnout unikátní výstavu „Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně“, která seznamuje návštěvníky s historií i se současností protetiky, ukazuje možnosti, perspektivy i meze náhrad lidského těla a jeho funkcí. Expozice vznikla ve spolupráci s Univerzitou Karlovou a Národní lékařskou knihovnou.

Návštěvníci se zde seznámí s realitou současných možností medicíny. Poznají, jak lidé pomocí přístrojů posouvají omezení svého těla a co a jak je možné plnohodnotně či částečně v lidském těle v současnosti nahradit. Uvidí, k jakým úspěchům v posledních desetiletích díky spolupráci odborníků z oblasti lékařství, elektroniky, kybernetiky, mechaniky, statiky či designu a na základě využití moderních technologií a materiálů došlo. Mohou porovnat současné možnosti s historií oboru i poznat jeho další směřování. „Cílem této výstavy je seznámit veřejnost s mimořádnými výsledky propojení oborů medicíny, techniky a vědy. Autorský tým se pustil do odvážného činu. Bylo nutné koordinovat výpůjčky předmětů od 60 subjektů a propojit spolupráci velkého množství elitních odborníků ze zdravotnictví. Díky tomuto projektu založilo Národní technické muzeum sbírku zdravotnické techniky,“ uvedl Karel Ksandr, generální ředitel Národního technického muzea.

Výstava ve dvanácti sekcích a stovkách exponátů prezentuje celé spektrum funkčních i estetických náhrad lidského těla od protéz končetin, zubních, cévních či prsních implantátů přes nervovou stimulaci či kompenzaci hlasu, sluchu a zraku, až po náhrady funkce srdce, plic, slinivky, jater a ledvin. Návštěvníci tak uvidí mimo jiné Alwallovu umělou ledvinu, která zachraňovala životy prvním dialyzovaným pacientům v Praze padesátých let i takřka kompletní řadu hemodialyzačních přístrojů Fresenius včetně toho nejmodernějšího, jehož pokročilá technologie dovoluje napodobit očišťovací funkci ledvin téměř jako u živého orgánu a model se speciálním softwarem slouží některým českým pacientům jako umělá ledvina i u nich doma. Věděli jste, že dnešní eliminační přístroje – k vidění bude model Prometheus – umí nahradit také funkci jater a překlenout tak čekání pacienta na transplantaci.

„Jsem velice rád, že jsme mohli poskytnout organizátorům výstavy hemodialyzační přístroje, které mají možnost běžně vidět pouze pacienti s chronickým selháním ledvin v dialyzačních střediscích. Na návštěvníky výstavy čeká i jedno překvapení, a to plně funkční přístroj, u něhož na vlastní oči uvidí, jak taková umělá ledvina vypadá v praxi,“ říká David Prokeš, ředitel společnosti Fresenius Medical Care, která na výstavu zapůjčila celkem pět exponátů dialyzační techniky, a dodává: „Vystavené dialyzační přístroje mapují pokroky v oblasti dialyzačních technologií a těší mě, že právě naše společnost je ve světě ledvinných náhrad tím nejvýznamnějším inovátorem.“

Výstava je pro veřejnost otevřena stejně jako celé Národní technické muzeum denně kromě pondělí, a to ve všední dny od 9 do 17.30 hodin a o víkendech a svátcích od 10 do 18 hodin. Pro návštěvníky výstavy se chystají také komentované prohlídky s odborníky.

Videopozvánka na výstavu:

 

Pražská muzejní noc otevře dveře Anatomického a Stomatologického muzea

O Pražské muzejní noci v sobotu 10. června se po roce znovu mimořádně otevřou pro veřejnost Anatomické a Stomatologické muzeum 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a mýty opředený Faustův dům, kde sídlí její Akademický klub. Prohlídky muzeí s odborným výkladem se budou konat od 19.00 do 1.00. Anatomické muzeum se nachází v Anatomickém ústavu 1. LF UK, U Nemocnice 3, a Stomatologické muzeum v budově děkanátu 1. LF UK, Kateřinská 32 – tedy vždy v docházkové vzdálenosti od Karlova náměstí.

Vědci z 1. LF UK letos obohatí program o přednáškové odpoledne na téma Anatomie, tradiční obor, který stále posouvá hranice známého. „Vedle vzdělávání budoucích lékařů je naše fakulta také nejproduktivnějším centrem biomedicínského a klinického výzkumu v České republice. Badatelé svojí prací posouvají kupředu naše vědění. Významná školská pracoviště ovšem čerpají z kroků svých předchůdců – a nejde jen o vědecké poznatky zachycené v literatuře, ale i o historické exponáty, které jsou pro tuto noc přístupné široké veřejnosti,“ popisuje profesor Aleksi Šedo, děkan 1. LF UK, který je jedním z aktivních účastníků přednášky o anatomii. Ta začne v 16.30 ve Velké posluchárně Anatomického ústavu.

Spolu s přednostou Anatomického ústavu profesorem Karlem Smetanou a Prokopem Brožem z Katolické teologické fakulty UK porovnají biologický a duchovní pohled na stárnutí. Lékaři Anatomického ústavu docent Ondřej Naňka a Ivo Klepáček pak na přednášce představí unikátní exponáty tamního Muzea srovnávací anatomie a také samotnou přípravu anatomických preparátů a její historii. „K aktivitám Muzejní noci se opakovaně hlásíme, protože nás mile překvapuje zájem veřejnosti. Počet dospělých i dětských účastníků se každoročně zvyšuje a zájem mnohonásobně převyšuje kapacitu. Proto se snažíme rozšiřovat doprovodný program zaměřený zejména na osvětu zdraví,“ dodává děkan fakulty Šedo.

Pro návštěvníky, na které se při čekání kvůli omezené kapacitě již nedostane, připravila 1. LF UK u Anatomického ústavu únikovou hru Pryč z fronty. Kromě toho si budou moci vyzkoušet také poskytování první pomoci, odběr krve z umělé paže, správné čištění zubů, samovyšetřování prsou a varlat nebo biochemické pokusy v laboratoři. Pro nejmenší bude ve dvoře u Anatomického ústavu připraveno archeologické naleziště a pro všechny pak zmíněná úniková hra nebo grilovačka. V Akademickém klubu 1. LF UK (Faustův dům, Karlovo náměstí 40) si mohou zájemci prohlédnout výstavu Žijeme s vámi o životě lidí s Duchenneovou svalovou dystrofií.

Na komentované prohlídky v muzeích si nelze rezervovat místo dopředu. Skupinky o 15 až 25 lidech budou vpouštěny podle aktuálního pořadí ve frontě. V Anatomickém muzeu se budou prohlídky konat po 30 minutách, ve Stomatologickém muzeu po hodině.

Rezervace na přednášku o anatomii je nutná, a to buď na tomto odkazu, nebo na e-mailu: [email protected].

-ham-