Znovu po několika měsících kraje žádají ústy šéfky Asociace Jany Vildumetzové o více peněz pro sociální služby. Foto: Karlovarský kraj

Kraje opět žádají o peníze na mzdy v sociálních službách

Kraje opakovaně vyzvaly ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (ČSSD), aby uvolnila 822 milionů korun, které kraje loni daly na zvýšení mezd v sociálních službách. Podle předsedkyně Asociace krajů ČR Jany Vildumetzové (ANO) má peníze v rezervě Úřad práce ČR a jejich použití není v rozporu s rozpočtovými pravidly. Řekla to dnes novinářům.

 

„Znovu apeluji na paní ministryni, aby provedla potřebné kroky a 822 milionů krajům poslala. Potřebné peníze, jak sama řekla na červnové celostátní tripartitě, jsou dostupné v rezervě úřadů práce a jejich čerpání umožňuje zákon o rozpočtových pravidlech,“ řekla Vildumetzová.

To, že přesun prostředků z rezerv Úřadu práce ČR, kde je asi 4,5 miliardy korun, krajům je zákonný, hejtmance potvrdil i ministr financí Ivan Pilný (ANO), s nímž jednala. Rozhodnutí je tak jen na ministryni Marksové, uvedla Vildumetzová.

Hejtmani navíc upozorňují, že na krajské rozpočty dopadne brzy další finanční zátěž související se zvýšením platů v sociálních službách od 1. července. Peníze pro letošní období sice kraje obdržely, ale ty na růst platů nebudou stačit. „Už nyní víme, že ani prostředky ve výši 1,162 miliardy korun, které jsme obdrželi na růst platů v letošním roce, nebudou stačit na pokrytí veškerých výdajů. Chybí více jak třetina prostředků, které budeme muset opět hradit ze svého. Proto považujeme spolu s ostatními hejtmany uhrazení doplatků za loňský rok za nezbytné a zásadní,“ dodala Vildumetzová.

-čtk-