Strakonická nemocnice z Jihočeských nemocnic navýšila pracovníkům z třísměnného a nepřetržitého provozu stouply platy o 2000 korun a ostatním o 1000 korun. Foto: nemocnice-st.cz

Strakonická nemocnice zvedla platy sestrám či laborantům

Strakonická nemocnice zvýšila od července platy nelékařským zdravotnickým pracovníkům, třeba sestrám či laborantům. Pracovníkům z třísměnného a nepřetržitého provozu stouply platy o 2000 korun a ostatním o 1000 korun. Na navýšení budou použity peníze z rozpočtu nemocnice. ČTK to řekla mluvčí krajského holdingu Jihočeské nemocnice Iva Nováková. Holding zvýšil platy části personálu ve všech svých nemocnicích, ve Strakonicích navýšení rozšířili i na další pracovníky.

 

Holding zvýšil od července o dvě tisícovky platy nelékařskému zdravotnickému personálu, který pracuje bez odborného dohledu ve směnném provozu. Jsou to 2000 lidí ze všech osmi zařízení holdingu – nemocnic v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Dačicích, Jindřichově Hradci, Písku, Prachaticích, Strakonicích a Táboře. Týká se to všeobecných sester, porodních asistentek, ergoterapeutů, radiologických asistentů a farmaceutických asistentů ve směnném provozu. „Ve Strakonicích to rozšířili o zdravotní laboranty, záchranáře či sálové sestry a rentgenové laboranty, kteří nepracují ve směnném provozu,“ řekla Nováková.

Předseda představenstva Nemocnice Strakonice Tomáš Fiala řekl, že každý pracovník, který zde vykonává nelékařské zdravotnické povolání bez odborného dohledu a je v třísměnném nebo nepřetržitém pracovním režimu, obdržel mzdový výměr s přiznáním příplatku ve výši 2000 korun. Ostatní nelékařští pracovníci zabezpečující stálý provoz dostali 1000 korun navíc.

Vedení nemocnice vyčlenilo peníze ze svého rozpočtu ve spolupráci s Jihočeským krajem. Nemocnice si skrze kraj zažádala o dotaci z ministerstva zdravotnictví ve výši 2,4 milionu na podporu nelékařských zdravotních pracovníků. Podle Novákové bude možné získat tyto finance až koncem roku, střední zdravotničtí pracovníci ze Strakonic si přesto přilepšili už od července.

Nemocnice podpořila i zdravotníky, kteří zabezpečují nepřetržitý provoz, ale nesplňují kritéria dotace. Fiala tak chce podpořit a stabilizovat personální zabezpečení služeb v nepřetržitém režimu. „Vedení nemocnice bude nadále hledat možnosti pro navyšování mezd,“ řekl Fiala.

Předsedkyní holdingu Jihočeských nemocnic je nově Zuzana Roithová. Ve funkci nahradila Martina Bláhu. Po rozpadu původní koalice na jihu Čech dal svoji funkci k dispozici. Bláhu řada zastupitelů kritizovala, že z nemocnic pobíral na odměnách ročně 7,2 milionu Kč. Otázka zdravotnictví stála i za dubnovým pádem krajské koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012.

-čtk-