Na rozdíl od běžných inzulínových pump, kdy diabetik nosí část zařízení v držáku na opasku a odtud je inzulín veden hadičkami do jeho těla, nová pomůcka je menší než krabička od sirek. Pacient si ji přilepí jako náplast například na paži a inzulín mu proudí do těla nepatrnou jehličkou.

VZP začne od ledna jako první pojišťovna přispívat pacientům na náplasťovou inzulinovou pumpu

Místo opasku s inzulinovou pumpou náplast s miniaturním voděodolným zařízením – to je novinka, kterou od Nového roku přichystala pro své pojištěnce s cukrovkou Všeobecná zdravotní pojišťovna. Jako první zdravotní pojišťovna zařadila do svého číselníku náplasťovou inzulinovou pumpu, na kterou bude svým klientům přispívat tři čtvrtiny ceny.

 

Čtyři tisíce pojištěnců VZP, kteří používají inzulinovou pumpu, budou mít nově k dispozici pomůcku, která jim usnadní každodenní život. Opasek a hadičky mohou po Novém roce vyměnit za náplast s přístrojem menším než krabička od sirek, který si sloupnou a vymění jednou za tři dny. Jedna taková náplast dnes vyjde na 600 korun, pojišťovna přitom uhradí tři čtvrtiny ceny. Celkem by si tedy měli pacienti za deset náplastí měsíčně doplatit 1500 korun měsíčně. Náměstek VZP Petr Honěk ovšem podotýká, že výrobce pravděpodobně cenu sníží tak, aby byla novinka dostupná co největšímu spektru pacientů.

Náplasťová inzulinová pumpa

Nové zařízení budou moci využívat všichni, kdo mají indikovanou inzulinovou pumpu. Ti, jimž již pojišťovna pumpu uhradila, však nárok budou mít až po skončení životnosti zařízení, která je čtyři roky. Úhrada bude podléhat schválení revizního lékaře.

K tomu, aby novinka fungovala, je vedle náplastí potřeba také samostatná ovládací jednotka připomínající mobilní telefon. Ta na dálku umožňuje nastavit správné dávkování inzulinu a slouží také jako glukometr. Pořizovací cena je sedm tisíc korun, i v tomto případě pak tři čtvrtiny uhradí pojišťovna.

Pokud se tedy pacient rozhodne novinku využít a připlatit si za komfort (běžná inzulinová pumpa je bez doplatku), uhradí mu pojišťovna až 54 tisíc ročně. Podle Petra Hoňka jde o obdobnou úhradu, jakou by dala v případě pumpy.

U VZP se léčí 548 886 diabetiků, péče o ně loni stála 6,87 miliardy. Zhruba sedm procent tvoří pacienti s cukrovkou I. typu, mezi kterými jsou uživatelé inzulinových pump. Průzkum přitom ukázal, že 89 procent z nich považuje náplasťovou pumpu za usnadnění života. Za největší plus pacienti uvádějí vodotěsnost a nenápadnost zařízení, které neodpojují při sprchování nebo plavání. Díky tomu se vyhnou přerušení toku bazálního inzulinu a kolísání glykemie.

-mk-