Rada poskytovatelů, která poprvé zasedala včera, je poradním orgánem ministra Adama Vojtěcha (vpravo). Předseda rady Vladimír Dvořák (vlevo) by byl rád, aby šlo o platformu, kde si zástupci jednotlivých segmentů vyříkají problémy a nebudou jednotlivě chodit lobovat na ministerstvo. Foto: MK

Na ministerstvu začala zasedat rada poskytovatelů, vedle úhrad má řešit i pohotovostní služby či vzdělávání

Lobování za jednotlivé segmenty na ministerstvu zdravotnictví by mělo mít utrum. Včera se totiž poprvé sešla rada poskytovatelů, kde by své problémy měly segmenty projednávat pospolu. Hlavním tématem zasedání se staly úhrady péče pro příští rok, rozhodně by ale nemělo jít o jedinou problematiku, kterou platforma bude řešit. Další na pořadu by dle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha měla být lékařská pohotovostní služba či vzdělávání lékařů.

 

„Když jsem přišel na ministerstvo zdravotnictví, řekl jsem, že chci, aby ministerstvo bylo maximálně otevřené vůči všem segmentům, všem poskytovatelům zdravotních služeb v ČR – aby nepreferovalo určitý segment na úkor ostatních,“ říká ministr Vojtěch. „Vize má podporu napříč segmenty a jejich zástupci jsou rádi, že se s nimi diskutuje, protože to nebylo úplně zvykem. České zdravotnictví potřebuje komunikaci napříč segmenty, proto jsme všichni u jednoho kulatého stolu. Každý segment samozřejmě má své problémy, které akcentuje, na druhé straně je ale důležité, aby si je navzájem vyříkali. I pro nás, ministerstvo zdravotnictví, je důležité sbírat podněty od všech segmentů tak, abychom je případně byli schopni dále řešit v rámci legislativy,“ uvádí Adam Vojtěch.

Rada poskytovatelů, kterou zároveň ministr ustanovil jako svůj kolektivní poradní orgán, zasedala poprvé včera. Podle ministra jsou v ní zastoupeny všechny segmenty od praktiků přes ambulantní specialisty a zubaře, akutní nemocniční, následnou, lázeňskou či domácí péči, hospice, laboratoře, záchranky či lékárny. V tuto chvíli má rada kolem dvaceti členů, ministr ovšem nevylučuje, že se její řady ještě mohou rozšířit. Předsedou Rady poskytovatelů byl jmenován předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP Vladimír Dvořák.

„Nejen já osobně, ale i zástupci všech ostatních segmentů vítají, že se obnovila činnost rady poskytovatelů. Věříme tomu, že se zkultivuje prostředí, které si vyjednáme mezi sebou i s ministerstvem zdravotnictví. Osobně to považuji za mnohem funkčnější, slušnější a korupci nenahrávající, když se budeme domlouvat všichni dohromady, než abychom se individuálně objednávali a lobovali každý za svůj segment,“ domnívá se Vladimír Dvořák.

Zasedání minimálně jednou za čtvrt roku

Ve statutu rady je zakotveno, že se má scházet alespoň jednou za čtvrt roku, podle potřeby se ale může setkávat i častěji. Vedle toho je také připomínkovým místem v rámci vnitřního připomínkového řízení. „Věřím tedy, že budeme v kontaktu i mimo rámec jednání na ministerstvu,“ dodává Vojtěch.

Hlavním tématem včerejšího setkání přitom bylo dohodovací řízení o úhradách péče na příští rok, které startuje dnes. Díky novému přístupu Vladimír Dvořák doufá, že se tentokrát povede uzavřít dohody s plátci péče, což je něco, so by si přáli i samotné zdravotní pojišťovny. Svaz zdravotních pojišťoven totiž v poslední době silně apeluje na to, aby ministerstvo nechalo domluvu na účastnících cenových ujednání a neslibovalo některým segmentům peníze dopředu (více jsme psali zde).

„Věřím, že dojde k vícedohodám a někteří poskytovatelé už nebudou spoléhat na to, že se s pojišťovnami nedomluví a ministerstvo jim přidá více než těm, kteří se dohodli. To doufám skončí,“ konstatuje Dvořák. Jeho slova potvrzuje i ministr Vojtěch. „Nechci v rámci úhrad zdravotní péče nikoho diskriminovat ani zásadně protěžovat. Měla by se opustit praxe, že tu byl určitý segment preferován na úkor ostatních. Myslím, že se mnou poskytovatelé péče v tomto směru souhlasili,“ zdůrazňuje.

Budou zavedeny pohotovostní služby praktiků na urgentních příjmech?

Úhrady ale nejsou jediným tématem, kterým se má rada zabývat. Dalším bodem (o jehož řešení ostatně ministr Vojtěch mluvil už před nástupem do funkce) je lékařská pohotovostní služba a její zajištění ze strany praktických lékařů.

„Je to věc, která často trápí kraje i další. Je to o komunikaci, a rada poskytovatelů je pro komunikaci mezi primární a nemocniční sférou dobrou platformou. Budeme se snažit najít řešení, aby lékařská pohotovostní služba v rámci nemocnic a urgentních příjmů fungovala,“ přibližuje Vojtěch. Už na podzim na konferenci Efektivní nemocnice uvedl, že by nebylo od věci oprášit koncepci pohotovostní služby předloženou praktickými lékaři v roce 2015. Ta přichází s návrhem, že by v rámci urgentních příjmů fungovala ordinace, kde by praktičtí lékaři pacienty třídili – což je systém, který už v některých krajích funguje. Ne podle všech je ale toto řešení optimální, jak si můžete přečíst v komentáři zde.

Dalším tématem by rady pak měla být také oblast vzdělávání a aprobačních zkoušek. „Problematika postgraduálního vzdělávání je velmi diskutovaná, takže k němu také chceme reakci ze strany jednotlivých poskytovatelů,“ dodává Vojtěch.

Rada poskytovatelů byla založena ustavujícím svoláním dne 1. března 2007, následně však byla její činnost až do roku 2009 přerušena a do roku 2012 proběhlo pouze několik jednotlivých jednání. Od letoška by se tedy měla její zasedání opět stát pravidlem.

-mk-