Návratnost výdajů za nové léky u 12 největších farmaceutických firem se loni snížila na 3,2 procenta, nejníže za osm let. Foto: tOrange

V USA bylo loni schváleno nejvíce nových léků za 21 let

Počet nově schválených léků v USA a EU loni rostl a ve Spojených státech byl dokonce nejvyšší za 21 let. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) loni povolil 46 nových léků, v roce 2016 to bylo 22 léků. Evropská agentura pro léčiva (EMA) pak doporučila k prodeji 92 nových léků na předpis, o 11 více než v roce 2016, uvedla agentura Reuters. Údaje EMA však na rozdíl od FDA zahrnují i takzvané generické léky, tedy kopie léků, kterým už vypršela patentová ochrana.

 

Velké množství nově schválených léků loni tvořily léky na vzácná onemocnění a různé podtypy rakovin. Ty se obvykle zaměřují jen na velmi malou část populace, mohou však stát stovky tisíc dolarů.

Údaje z USA zatím nezahrnují první novou vlnu buněčných a genových terapií od společností Novartis, Gilead Sciences a Spark Therapeutics, které byly schváleny loni v rámci samostatné kategorie. Komisař FDA Scott Gottlieb uvítal tyto produkty, které označil za „zcela nový vědecký model léčby závažných onemocnění“. Nicméně stále se jedná o tom, jak ho zdravotnický systém, který se potýká s nedostatkem peněz, bude platit.

Firmy také mají více nových produktů, které čekají na schválení v letošním roce. V USA však může tempo schvalování zbrzdit skutečnost, že mnoho léků, u kterých se očekávalo, že budou schválené v prvním čtvrtletí 2018, již bylo schváleno loni. Proces schvalování v EU by pak mohl být narušen nebo zpožděn kvůli tomu, že EMA se po rozhodnutí Británie opustit EU připravuje na přesun z Londýna do Amsterodamu.

Návratnost investic do výzkumu a vývoje u největších světových výrobců léků se však loni opět snížila. Firmy nyní čelí rostoucímu konkurenčnímu tlaku a zvyšuje se podíl nových produktů od mladších biotechnologických společností. Konzultační společnost Deloitte minulý měsíc odhadla, že návratnost výdajů za nové léky u 12 největších farmaceutických firem se loni snížila na 3,2 procenta, nejníže za osm let. Ještě v roce 2010 přitom dosahovala 10,1 procenta

-čtk-