Ministr zdravotnictví se svými náměstky při pondělním setkání s pacientskými organizacemi, zleva: Roman Prymula, Alena Šteflová, Adam Vojtěch a Radek Policar. Foto: MZ ČR

Zůstane profesor Prymula náměstkem? Ptal se Pirát. Ministr je připraven vyslechnout si informace

 

Včerejší jednání poslanecké sněmovny o důvěře jednobarevné vládě hnutí ANO někteří poslanci netradičně využili k položení otázek rezortním ministrům na zcela konkrétní témata či kauzy. Došlo i na Adama Vojtěcha a zdravotnictví.  „Ačkoli sám jsem odpůrce radikálních personálních změn na ministerstvech, zde bych se chtěl zeptat, zda ve funkci náměstka nadále zůstane pan profesor Prymula, protože asi netřeba zmiňovat jeho kauzy a další věci, díky kterým byl i odvolán z funkce ředitele fakultní nemocnice, aby ho následně pan Němeček jmenoval svým poradcem a pan Ludvík dokonce i náměstkem,“ trápil ministra zdravotnictví poslanec Petr Třešnák z České pirátské strany.

 

„Myslím si, že to není úplně tak, jak pan poslanec popsal. Byl odvolán z pozice ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové (Roman Prymula – pozn. redakce) za velmi podivných okolností ministrem Němečkem, následně ho pan ministr Ludvík jmenoval náměstkem, respektive stal se náměstkem podle zákona o státní službě, vyhrál výběrové řízení. Já teď nemám aktuálně žádné konkrétní informace, abych jakoukoliv změnu na této pozici činil. Pokud tyto informace máte, tak jsem připraven je vyslechnout, ale teď skutečně nemám takové informace, o kterých vy hovoříte,“ prohlásil včera ve sněmovně ministr zdravotnictví Adama Vojtěch.

Informace o kauzách náměstka MZ však zřejmě má Andrej Babiš. Premiér totiž loni 30. listopadu 2017 v televizi Barrandov tvrdil, že právě Vojtěch má výhodu, že „je absolutně čistej“. Na rozdíl prý od Prymuly. „Kdyby tam dal náměstka Prymulu, už teďka všichni řvou: čínská medicína, měl firmu a Němeček ho vyhodil, Ludvík ho vzal…,“ vypočítával Babiš v televizi, a to v době, kdy finišoval podobu vlády a dostával množství esemesek hanících jednotlivé kandidáty. „U nás, když řeknete jméno, čtyři chválí a čtyři nadávají,“ povzdechl si šéf ANO.

Při včerejším jednání sněmovny ovšem také zaznělo, že si hnutí ANO umělo v jiných případech se služebním zákonem poradit. „Takových náměstků, kteří vyhráli výběrová řízení a byli pod služebním zákonem, bylo víc, a dneska už náměstky nejsou a nebyli náměstky za pár dnů, co se vláda ujala moci. Takže, když se chce, všechno jde,“ ironicky komentoval zdůvodnění ministra Vojtěcha poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík. Vzápětí si sám Babiš vzpomněl na kontroverzní způsob, jakým přišly o svůj post náměstkyně Lenka Taie Kolaříková a Lenka Ptáčková Melicharová. „A zkuste se zeptat pana ministra Ludvíka, když se chtěl nějakých podřízených vlastně pro nějaké důvody zbavit, nebo rozloučit se s nimi, proč jsou všude žaloby a proč vlastně státní tajemník má větší kompetence než ministr a proč vlastně ten zákon dělá z těch úředníků nadlidi,“ zlobil se Babiš. Ve skutečnosti se však státní tajemníci snaží ministrovi vyhovět. S příchodem Adama Vojtěcha tak sloučením dvou sekcí přišly o svá místa dva náměstci – Petr Landa a Tom Phillip.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch má nyní „zděděné“ odborné náměstky: Romana Prymulu (zdravotní péče), Radka Policara (legislativa, právo) a Evu Gottvaldovou (hlavní hygienička). On sám pověřil vedením nově vytvořené (sloučené) sekce ekonomiky a zdravotního pojištění Helenu Rögnerovou. Jako politickou náměstkyni si vybral paradoxně nestranickou bývalou ředitelku regionální úřadovny WHO Alenu Šteflovou.

-cik-