„Bylo by tragické, kdyby tisíce kuřáků, kteří by mohli díky elektronickým cigaretám přestat kouřit, tak neučinily, a to kvůli falešným obavám o své zdraví,“ říká profesor John Newton z Public Health England . Foto: Flickr

Vlivná britská vládní agentura podporuje přechod kuřáků k méně škodlivým alternativám

Agentura Public Health England (PHE), spadající pod Ministerstvo zdravotnictví a sociální péče Spojeného království, vydala zprávu, ve které poukazuje na potenciál nižší škodlivosti elektronických výrobků na zdraví uživatelů ve srovnání s klasickými cigaretami. PHE je považována za prestižní instituci, která se věnuje jak analýze existujících vědeckých studií, tak i tvorbě doporučení pro britskou zdravotnickou politiku. Byla první významnou vládní agenturou, která prosazovala snižování rizika příjmu nikotinu u kuřáků.

 

Podle zprávy PHE vapování (používání elektronické cigarety – pozn. redakce) vystavuje uživatele jen zlomku zdravotních rizik ve srovnání s kouřením klasické cigarety, a tudíž je k jeho zdraví šetrnější, a jejich užívání by mělo být u kuřáků podporováno. Expertní materiál rovněž poukazuje na mýtus, že nikotin je tím, co způsobuje většinu škod na zdraví kuřáka. Méně jak 10 procent dospělých si uvědomuje, že tomu tak není.

„Vapování je méně škodlivé nejméně o 95 % a riziko pro ty, co stojí poblíž vapujícího, je zanedbatelné,“ cituje agentura Reuters profesora Johna Newtona z agentury PHE, jenž současně dodává, že „by bylo tragické, kdyby tisíce kuřáků, kteří by mohli díky elektronickým cigaretám přestat kouřit, tak neučinily, a to kvůli falešným obavám o své zdraví“. Dokument dokonce doporučuje nemocnicím, aby byl v jejich prostorách umožněn, vedle jiných nikotinových náhražek, prodej elektronických cigaret a povoleno jejich užívání v soukromých pokojích.

Ve Velké Británii elektronické cigarety používají  téměř 3 miliony dospělých, tedy 6 procent populace, což přispívá k snižování počtu kuřáků. Odborníci na veřejné zdraví vyzývají každého kuřáka, kterému se nedaří  přestat s kouřením, aby vyzkoušel elektronickou cigaretu a vyhledal profesionální pomoc.

Agentura Reuters dodává, že zpráva PHE byla vydána jen několik týdnů poté, co s podobnými závěry přišla americká National Academies of Sciences, Engineering and Medicine. Ta ve své analýze k elektronickým cigaretám uvedla, že na základě dostupných důkazů jsou „elektronické cigarety mnohem méně škodlivější než klasické hořící cigarety“.

PHE ve svých závěrech dále vyvrací, že by mladí lidé začínali kouřit díky tomu, že experimentují s elektronickou cigaretou. Sociologická šetření ani další důkazy tuto obavu nepotvrzují, prevalence kouření u britské mládeže stále klesá. Doslova uvádí: „Elektronické cigarety nepodlamují dlouhodobý trend poklesu kouření u britské mládeže.“

Zpráva poprvé zmiňuje i další alternativu klasického kouření, a to produkty založené na zahřívání tabáku. Tyto výrobky, podle PHE, ve srovnání s klasickými cigaretami mohou vystavovat jejich uživatele nižším úrovním škodlivých a potenciálně škodlivých látek. Míra snížení rizika inhalace škodlivých látek se ale liší výrobek od výrobku. Ve svých politických doporučeních proto uvádí, že všechny výrobky se sníženou škodlivostí by měly být regulovány mírněji, než je tomu u klasických cigaret. Dlouhodobým cílem je ale kouření zcela vytlačit.

V České republice se postavení elektronických výrobků jako alternativy kouření diskutuje již delší dobu. U kulatého stolu, který v minulém roce organizoval Zdravotnický deník, zaznělo například z úst národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila, že takzvaný princip snižování škodlivosti (harm reduction), by se měl stát východiskem národní protidrogové strategie pro všechny druhy závislostí, včetně kouření. Tento záměr podpořila i Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky, která na sklonku roku 2017 doporučila vládě  při nejbližší příležitosti zařadit princip snížené škodlivosti v oblasti kouření do protidrogové strategie a  mezi východiska zdravotní politiky v ČR.

Jakub Žák