Nemocnice Litoměřice - prvním krokem byla změna právní formy z příspěvkové organizace na akciovou společnost. Radnice nyní připravuje koncesní řízení. Foto: Nemocnice Litoměřice

O litoměřickou nemocnici se bude ucházet Krajská zdravotní

Krajská zdravotní, pod kterou spadá pět nemocnic v Ústeckém kraji, se bude ucházet o nemocnici v Litoměřicích. ČTK to řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). Kraj je jediným akcionářem společnosti. Litoměřice připravují výběrové řízení na provozovatele městské nemocnice. Prodávat zdravotnické zařízení radnice nebude, ale hledá strategického partnera, s nímž uzavře pachtovní smlouvu.

 

Zájmem Krajské zdravotní o litoměřickou nemocnici se podle Bubeníčka zabývala také krajská rada. Ta kopíruje valnou hromadu společnosti. Samotné jednání povede management firmy. „Ať již to bude formou pronájmu, nebo Litoměřice chtěly jiného vlastníka nemocnice, tak Krajská zdravotní se o ni ucházet bude. Je to velká nemocnice, bývalá okresní nemocnice. Je to nemocnice, která má úroveň, a když to řeknu lidově, tak za ten zájem to určitě stojí. Určitě by to přispělo k dalšímu zkvalitnění zdravotní péče v kraji v rámci Krajské zdravotní,“ uvedl hejtman.

Budoucnost svého zdravotnického zařízení začalo město řešit v roce 2016. Prvním krokem byla změna právní formy z příspěvkové organizace na akciovou společnost. Radnice nyní připravuje koncesní řízení. Jednou z podmínek pro účast v řízení bude provoz alespoň jednoho zdravotnického zařízení, které velikostí odpovídá nemocnici v Litoměřicích, tedy má celkovou kapacitu alespoň 600 lůžek.

Pachtovní smlouvu chce město podepsat s vítězem výběrového řízení na 20 let. „Pokud tam budou podmínky, které budou pro kraj, potažmo Krajskou zdravotní zajímavé, a samozřejmě nabídka Krajské zdravotní bude zajímavá pro Litoměřice, tak myslím, že to bude velké plus. Ekonomické výsledky jsou ukázkou, že když se chce, tak to jde i v takovém gigantu, aby byly plusové. Nebyla by na tom škodná litoměřická nemocnice nebo obyvatelé na Litoměřicku,“ doplnil hejtman.

Expertní skupina Krajské zdravotní naopak podle Bubeníčka přerušila jednání o možném vstupu společnosti do nemocnic ve Šluknovském výběžku. Firma se původně zajímala o zařízení v Rumburku. Město se nakonec vydalo cestou prodeje podílu v soutěži, jedinou nabídku na koupi podala společnost Penta Hospitals.

Ještě na podzim kraj zvažoval, že by Krajská zdravotní vstoupila do nemocnice v sousedním Varnsdorfu. Ale ani tady jednání nepokračují. „Své musí říct nejprve město. Jednání jsou přerušená a uvidíme, jaký bude zájem obou stran,“ dodal Bubeníček.

Krajská zdravotní je největším poskytovatelem lékařské péče v České republice. Spadá pod ni pět nemocnic v Ústí nad Labem, Děčíně, Chomutově, Teplicích a Mostě, zaměstnává asi 6800 lidí.

-čtk-