Jednání o nemocnici následné péče v Moravské třebové. Foto: Pardubický kraj

Pardubický kraj nekoupí nemocnici v Moravské Třebové, postaví novou

Pardubický kraj nepřijme nabídku na odkup nemocnice následné péče v Moravské Třebové a raději postaví novou. Cenová nabídka totiž trojnásobně převyšuje znalecký posudek, který si zadal kraj. ČTK to řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

 

Majitelé si nechali vypracovat vlastní posudek, který ocenil nemovitosti a movitosti až na 80 milionů korun. Kraj disponuje dvěma posudky, jež ohodnotily majetek maximálně na 26 milionů korun. Navíc podle hejtmana bude nutné objekty opravit, což by si vyžádalo další desítky milionů.

„Dle prvních předpokladů by při rychlém zahájení projektování mohla být (nová nemocnice) dokončena nejpozději koncem roku 2020,“ uvedl hejtman.

Nyní hejtmanství provozuje nemocnici v pronajatých objektech. Tři majitelé firmy, která vlastní nemocniční objekty, jsou zároveň zaměstnanci nemocnice, a to už od roku 1994. V 90. letech město chtělo prodat nemocnici do soukromého vlastnictví, privatizaci ale další vedení radnice zastavilo.

Nakonec město a tři fyzické osoby založily komanditní společnost za účelem provozování nemocnice. Do společnosti město vložilo nemovitý majetek (budovy LDN a pozemky), ostatní tam dali finanční vklad. Z komanditní společnosti později město vystoupilo a dostalo odstupné. Po vzniku krajů přešla nemocnice pod správu hejtmanství, nemovitý majetek ale dál vlastní soukromá firma.

Novou nemocnici kraj může postavit na přilehlých pozemcích, kde dřív stála budova dětského oddělení nemocnice. Město nedávno historický objet zbouralo, protože pro něj nemělo využití a nesehnalo investora. „Vzhledem k současnému stavu jednání s vlastníky se nám jeví možná výstavba nové nemocnice jako velmi dobrá, jelikož tím bude vyřešena nejen stanice záchranné služby, ale především bychom mohli získat moderní zdravotnické zařízení v centru města,“ řekl moravskotřebovský starosta Miloš Izák (ČSSD).

-čtk-