Sociální služby budou mít možná v příštích letech o pětinu nižší dotace. Rozpočtová strategie sektrou veřejných financí totiž snížila sumu na 12.1 miliardy. Foto: Flickr

Dotace na sociální služby by se mohly proti letošku snížit

Dotace na sociální služby by se mohly v příštích letech proti letošku snížit, a to zhruba o pětinu. Místo nynějších asi 15 miliard korun by na ně kraje mohly od ministerstva práce každý rok dostat 12,1 miliardy. Počítá s tím rozpočtová strategie sektoru veřejných financí, kterou v pondělí schválil kabinet v demisi. Příští týden by materiál měla projednat tripartita.

 

Podle strategie letos kraje na dotace na sociální služby pro seniory, postižené a další potřebné budou mít 15,2 miliardy. V příštích třech letech by to ale mělo být každý rok o 3,1 miliardy méně, tedy o pětinu.

Už v návrhu letošního rozpočtu scházely na sociální služby zhruba tři miliardy, a to na nařízené zvýšení výdělků. O přidání rozhodla loni bývalá koaliční vláda ČSSD, ANO a lidovců. Situaci zachránili až poslanci, když při schvalování zákona o rozpočtu přesunuli do sociálních služeb chybějící částku 3,3 miliardy.

Ani sumy, které jsou ve strategii na příští roky, peníze na zvýšení mezd nezahrnují a s dalším růstem výdělků nepočítají. Odbory ale už ohlásily, že o přidání budou znovu usilovat. Odměňování v sociálních službách je i přes zvýšení v posledních letech stále nízké. Schází tak stovky pečovatelek a pečovatelů, kteří by se o potřebné starali.

Systém sociálních služeb začal v Česku fungovat v lednu 2007. Dotace do roku 2015 na doporučení krajů rozdělovalo provozovatelům ministerstvo práce. Od roku 2016 resort poskytuje celou sumu krajům, které pak samy rozhodují o jejím rozdělení mezi poskytovatele.

Dotace v době krize výrazně poklesly. V roce 2008 činily 8,2 miliardy korun, do roku 2011 spadly na 6,21 miliardy. Poté začala částka opět růst. V roce 2014 se dostala na 7,71 miliardy, předloni na 8,92 miliardy a loni na 11,2 miliardy.

Poskytovatelé si každoročně stěžují i na to, že jim finance na provoz chybějí. Upozorňují na to, že ceny energií, vybavení a dalšího materiálu rostou. Už několikrát pohrozili, že pokud nedostanou víc prostředků, budou muset nabídku péče omezit. Ministerstvo práce pak muselo každý rok dodatečně do regionů posílat další stovky milionů.

Česká společnost stárne. Lidí, kteří budou potřebovat služby a pomoc, bude přibývat. Podle demografů nejvýraznější změnou příštích let a desetiletí bude právě růst počtu i podílu žen a mužů v hodně vysokém věku.

Vláda v demisi před nedávnem schválila slevy na jízdném pro cestující do 65 let a také pro studenty. Od příštího roku by to mělo ročně stát asi 5,83 miliardy. Tento výdaj odpovídá 48 procentům zamýšlených ročních dotací na sociální služby. Menšinový kabinet ANO chtěl původně zavést slevy od 10. června, což by letos vyšlo na 3,29 miliardy. Nyní zvažuje, že by kvůli technickým obtížím senioři a studenti za čtvrtinu ceny na vybraných spojích jezdili až od září.

Ministerstvo práce chystá novelu o sociálních službách, která by měla financování upravit. Podle plánu by poskytovatelé služeb, které kraj zařadí do své sítě potřebných zařízení, měli mít na dotaci nárok.

-čtk-