Do konce roku 2020 by se měla stará, dnes už v mnoha ohledech nevyhovující poliklinika v Malešicích (dolní obrázek) proměnit v příjemné a bezpečné místo pro pacienty i lékaře (obrázek nahoře). Foto: archiv

Lékaři z malešické polikliniky politikům: Neodkládejte rekonstrukci. Soutěži už nic nestojí v cestě, reaguje vedení města

Do redakce Zdravotnického deníku doputovalo prohlášení lékařů, kteří poskytují své služby v poliklinice Malešice v Praze 10. Vyzývají zastupitele městské části, aby už znovu neodkládali plánovanou rekonstrukci polikliniky, která je v natolik nevyhovujícím stavu, že by jí zdravotníci museli výhledově opustit a hledat se jiné místo pro své ordinace. To by poškodilo jejich pacienty, z nichž většinu tvoří senioři. Lékaři podepsaní pod prohlášením vyjadřují své obavy z toho, že bude téma rekonstrukce zneužito v předvolebním boji. Vedení městské části je ale přesvědčeno, že rekonstrukci už nic nestojí v cestě. „V současné době již byla vypsána veřejná zakázka na dodavatele rekonstrukce polikliniky Malešice. Přestože ze strany opozice padají nejroztodivnější nápady, jako je zboření polikliniky či téměř absolutní omezení údržby nebo prodej budovy, je varianta opravy nejracionálnější volbou. Vše ostatní je forma politické opoziční obstrukce,“ ujistil Zdravotnický deník místostarosta Prahy 10 Tomáš Pek z TOP 09.

„Budova je stará, tak 40 roků, já sama zde pracuji 21 let. Starší pacienti si ještě pamatují, když se stavěla a podivují, že se s ní do té doby nic neudělalo. Ti mladší navštěvují i jiné polikliniky a mohou srovnávat. Sama jsem několikrát na našem oddělení zažila několik havárií vody, praskl i radiátor. Když nám firma myje okna, nechá nám na nich nalepené cedule ‚nebezpečné okno‘, což znamená, že se nemá vůbec otvírat. Minulý rok v létě jsme tady měli dva měsíce běžně 38 stupňů. My zdravotníci si ještě poradíme, ale pacienti trpí. Říkají mi: Paní doktorko, když už jste mě vyšetřila, mohl bych  – než mi napíšete zprávu – sedět na chodbě, mně je tady špatně,“ popisuje patálie se zanedbanou budovou polikliniky jedna za autorek prohlášení, lékařka odborné ambulance Daniela Pavlíková.

Město: Vše je dobře připraveno

Městská část Praha 10 je majitelem objektu polikliniky, nájemcem (provozovatelem) EUC Klinika Praha. Podle vedení městské části se poliklinika v Malešicích se již brzy dočká kvalitní rekonstrukce. Podařilo se vyřešit složité smluvní vztahy s provozovatelem, nic už tedy nestojí v cestě vypsání výběrového řízení na dodavatele stavebních prací. „Do přípravy bylo již mnoho investováno na projekčních a dalších pracích. Pochybuji, že jakékoliv myslitelné složení radnice by bylo schopno obhájit ukončení všech dosavadních kroků a radnice by se vydala jinou cestou než dokončení rekonstrukce. Jako lídr TOP 09 na ‚desítce‘ do komunálních voleb doufám, že se mi podaří být u toho i v příštím volebním období a dovést rekonstrukci polikliniky k řádnému konci ve stanovených termínech, jak očekávají lékaři a hlavně pacienti a klienti tohoto zdravotnického zařízení. Z jednání zastupitelů a Rady městské části, komise pro rekonstrukci polikliniky i dalších orgánů Prahy 10 a provozovatele polikliniky jasně vyplývá snaha co nejrychleji rekonstrukci dokončit a provoz tak stabilizovat. Je to určitá forma služby naším občanům,“ napsal ZD místostarosta Tomáš Pek.

Podle něj se současné vedení radnice vyvarovalo chyb svých předchůdců a připravilo takovou rekonstrukci, která neomezí péči o pacienty a zároveň povede k úplné obnově zdravotnického zařízení. Poliklinika nebude během rekonstrukce nikdy uzavřena celá. „Dispozice objektu dovoluje jeho rozdělení na dva samostatně fungující celky, jejichž velikost umožňuje městské části nabídnout lékařům dostatek vhodných prostor v sousedním Bytovém domě Malešice. Lékaři z rekonstruované části se na přechodnou dobu přesunou do Bytového domu Malešice. Nedojde tak k omezení zdravotní péče a dopad na pacienty bude minimální,“ vysvětluje radnice na svých webových stránkách. Rekonstrukce by měla začít do konce roku 2018. Pokud se to podaří, je cílem dokončit jí do konce roku 2020, samozřejmě, pokud nedojde ke zdržení s výběrem zhotovitele stavby.

Doktorka Pavlíková tomuto plánu důvěřuje. Oceňuje, že zástupci města i provozovatele polikliniky o svých záměrech předem lékaře detailně informovali. „Ukázali nám, jak by ta budova měla vypadat, co se bude dělat, mluvili s námi o tom dlouho. Každý člověk k tomu přistupuje ve dvou rovinách. Emočně se obáváme, co rekonstrukce přinese, chápeme, že s ní je spojeno i nepohodlí. Rozum nám ale říká, že je změna nutná a že pak nebudeme do práce chodit s obavou, jakým technickým problémům či dokonce haváriím budeme muset ten který den čelit. A i když i pacienti mají určité obavy z rekonstrukce, která se bude dělat za provozu, říkám jim: Nebojte se, vás se to vůbec nedotkne, péče bude zajištěna,“ vysvětluje lékařka.

Jak zjistil Zdravotnický deník, rekonstrukce stávající polikliniky tak, jak je naplánována, je nejrychlejší cestou k její obnově. Je to také jediná možná reálná alternativa, žádný jiný pozemek, který by bylo možné koupit a naprojektovat a začít stavět, neexistuje. Rekonstrukce je schválena městskou částí a nájemcem, obě strany uzavřely dohody o společném postupu a financování. Posoudily jí jednotlivé komise města i lékařů, je zpracována projektová dokumentace, uděleno stavební povolení, jsou uzavřeny smlouvy s nájemcem i na náhradní prostory pro lékaře bezprostředně u polikliniky. Dokonce je řešena ekologická likvidace azbestu na budově. Nájemce přijal závazek nezvyšovat nájem podnájemníkům, který je pod úrovní trhu. Naopak jemu se zvyšuje nájem, a to o 20 procent více než byl původní nájem před jeho snížením, současně ho uhradí celý nájem dopředu a je povinen navíc uhradit nájemné v náhradních prostorách pro lékaře v průběhu rekonstrukce, stěhování a uskladnění věcí lékařů a řadu dalších nákladů souvisejících s rekonstrukcí. Nově bude nájemce hradit i nájem za pozemky u polikliniky, kde na vlastní náklady zřídí a bude provozovat a spravovat parkoviště. Parkovné bude minimální, poslouží pouze k úhradě nákladů. Cílem bude, aby přes den parkoviště využívali pacienti a přes noc okolní rezidenti.

Opozice nechce rekonstrukci brzdit

Mají tedy vůbec lékaři důvod k obavám, že bude rekonstrukce odložena nebo zpolitizována? Zdá se, že příliš ne. Zdravotnický deník oslovil opozici s otázkou, zda ona hodlá rekonstrukci nějak brzdit. V Praze 10 opozici reprezentuje „VLASTA – koalice občanů Prahy 10, KDU-ČSL, STAN a Desítky pro domácí.“ Ta původně koketovala s různými řešeními, včetně zvážení stavby úplně nové budovy. Jenže to platilo loni, kdy do VLASTY patřili i Piráti, konkrétně Olga Richterová, poslankyně parlamentu a zastupitelka v Praze 10. Ta ovšem z koalice vystoupila a z další kolegyní z Pirátské strany Janou Komrskovou založily letos 1. ledna vlastní pirátský zastupitelský klub. Obě dámy jsou radikální, podávají trestní oznámení a rekonstrukci v současné podobě kritizují. „Koalice VLASTA nechce brzdit, ale naopak urychlit poctivou a kvalitní rekonstrukci polikliniky v Plaňanské. Obavy lékařů, že se z polikliniky kvůli nám (za ostatní neručíme) tzv. ‚udělá‘ předvolební téma, jsou liché. Přípis lékařů ze dne 7. 6. určený zastupitelům Prahy 10 na naši adresu oficiálně ani jinak nedorazil. Na svůj názor mají právo, ale možná by mohli volit běžnější a přímější formu (například účast na Výboru zdravotním a sociálním). Dne 11. června proběhlo Zastupitelstvo, na němž jsme se o dění kolem Polikliniky aktivně zajímali (koalice vedená ČSSD a TOP 09 však náš bod k malešické poliklinice odmítla zařadit),“ napsali ZD Renata Chmelová, senátorka a předsedkyně zastupitelského klubu koalice VLASTA a její kolega t z téhož klubu zastupitel Pavel Mareš. Podle nich je Praha 10 zvláštní laboratoří nedokončených či zpackaných rekonstrukcí (jako příklad uvádějí anabáze kolem kina Vzlet ve Vršovicích; předražená a opožděná rekonstrukce Vršovického zámečku aj.). „Pokud jde o Polikliniku, existuje vzhledem ke stáří objektu i k jeho stavebně technickým vlastnostem značné riziko, že se rekonstrukce z technických důvodů protáhne. Nepříliš kvalitní objekt je daleko za životností, nemá dobré statické vlastnosti, nikdo neví, co se stane při likvidaci azbestu atd. Otevřeně na tyto skutečnosti upozorňujeme, protože jsme odpovědní. To ale neznamená, že si prodloužení rekonstrukce přejeme nebo je přivoláváme,“ uvedli pro ZD zástupci opoziční VLASTY.

Pacienti chtějí mít jistotu

Podle lékařky Daniely Pavlíkové není důvod uvažovat o stavbě úplně nové polikliniky nebo o nějakých dalších alternativách. Rekonstrukce je důkladně připravena a největším přáním lékařů je, aby už konečně začala. „Kdysi tady byly velké podniky, všichni, co v nich pracovali, zestárli. To jsou naši pacienti, jsou sem zvyklí chodit, změnu by vnímali negativně. Poliklinika je na nejlepším možném, léty osvědčeném místě, které je dobře dopravně dostupné. Pacienti a lékaři si přeji na tomto místě zůstat. Všechno, co se tu dělá, se dělá hlavně pro pacienty, aby se tu cítili klidně, pohodlně, přívětivě a bezpečně,“ uzavírá doktorka Pavlíková.

-cik-