"Podpoříme pět studentů, kteří budou pod čarou ekonomických možností lékařské fakulty. My tyto ekonomické aspekty zasanujeme, to znamená, že poskytneme dotační titul, kterým toto uhradíme," uvedl včera hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. Foto: anobudelip.cz

Olomoucký kraj chce získat nové lékaře dotacemi jejich studia

Dostupnost lékařské péče v Olomouckém kraji má pomoci zlepšit připravené memorandum mezi hejtmanstvím a Lékařskou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci. Dohodnutá spolupráce počítá s příspěvkem kraje až 900.000 korun ročně na výuku pěti studentů v prvním ročníku lékařské fakulty. Budoucí lékaři by se museli zavázat k práci v kraji. Záměr ještě musí schválit zastupitelstvo, řekl včera novinářům hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

 

Krajská dotace se bude týkat uchazečů o studium, kteří by jinak kvůli omezenému počtu studijních míst nebyli na lékařskou fakultu přijati. „Podpoříme pět studentů, kteří budou pod čarou ekonomických možností lékařské fakulty. My tyto ekonomické aspekty zasanujeme, to znamená, že poskytneme dotační titul, kterým toto uhradíme,“ uvedl Okleštěk. Roční příspěvek kraje na jednoho studenta by se měl podle hejtmana pohybovat od 150.000 do 180.000 korun.

Studenti budou moci být díky finanční podpoře kraje na lékařskou fakultu přijati a budou absolvovat první ročník. „Poté budou muset složit zkoušku, dostanou se do druhého ročníku a budou pokračovat ve studiu,“ podotkl Okleštěk. Od druhého ročníku už výuku pětice studentů bude platit stát.

Spolupráce s lékařskou fakultou má podle Oklešťka pomoci vyřešit nedostatek lékařů například v odlehlých částech Olomouckého kraje. „Chceme ukázat studentům, že máme možnosti pomoci jim se studiem,“ řekl Okleštěk, podle kterého podmínky krajského příspěvku na studium budou smluvně ošetřeny. „Připraví se smlouva s budoucími lékaři, kteří se budou muset zavázat, že nějakou dobu odpracují u nás v regionu a podpoří zase Olomoucký kraj,“ dodal Okleštěk.

Olomoucký kraj se podle hejtmana potýká s nedostatkem praktických lékařů a posílit je třeba i početní stavy lékařů zdravotnické záchranné služby. „První bychom chtěli řešit praktické lékaře,“ dodal Okleštěk, podle kterého memorandum umožní dotovat studium lékařských oborů podle aktuální situace. „Vnímáme to jako pilotní projekt pro Českou republiku. Pokud budeme úspěšní, o čemž já nepochybuji, tak věřím, že jak ministerstvo zdravotnictví, tak i ostatní kraje se z toho mohou poučit a zkoušet hledat podobnou cestu,“ dodal hejtman.

-čtk-