Všeobecná zdravotní pojišťovna by měla ministerstvu pomoci s přípravou pravidel týkajících se vstupu nových léčiv. Foto: koláž ZD

VZP bude spolu s ministerstvem připravovat pravidla, jak přistupovat k nové léčbě

Medicína uhání mílovými skoky vpřed, zatímco zákony za ní zaostávají. Jedním z největších problémů českého zdravotnictví, tedy hrazením nové farmakologické léčby, se včera zabývala také správní rada VZP. Pojišťovna přitom nyní chce spolu s ministerstvem nastavit nová pravidla, jak k novinkám přistupovat.

 

Včerejší správní rada VZP se zabývala v poslední době čím dál častěji diskutovaným tématem – totiž novou farmakologickou léčbou. „Oblast schvalování služeb prostřednictvím paragrafu 16 nabývá v současné době obřích rozměrů. Jak se medicína vyvíjí, ukazuje se, že standardně nastavený systém, kdy SÚKL rozhoduje o přidělení úhrady, přestává stíhat nástup nových preparátů a někteří nositelé registrace ani nežádají o stanovení úhrady. Myslím si, že jsme povinováni zpřístupnit klientům dostupnou léčbu, pokud má prokazatelné benefity. Právě proto bude VZP ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví připravovat nová pravidla, jak k tomu přistupovat,“ uvádí ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

„Ukazuje se, že evropská a světová léčba jde dopředu a legislativa pokulhává. Proto se s tím musí pracovat komplexně,“ potvrzuje předsedkyně správní rady Věra Adámková.

Na včerejším zasedání se přitom správní rada zabývala například přípravkem na polycystickou chorobu ledvin, což je vrozené onemocnění vedoucí k selhání ledvin a potřebě dialýzy či transplantace ledvin. Onemocnění se podílí zhruba na deseti procentech ledvinných selhání.

„V současné době se ve světě objevil lék, který by mohl oddálit nástup dialýzy, tedy konečného selhání funkce ledvin, až o několik let – a to je velmi podstatné. Jedná se ale o léčbu, která v žádném případě není nijak levnější než dialyzační léčba, ale je pro pacienta výrazně komfortnější,“ popisuje Věra Adámková.

Rada se také zabývala úhradou preparátů z léčebného konopí. V této věci se ovšem vede řada soudních sporů, takže nyní pojišťovna musí počkat, jak budou vyřešeny. Diskuse byla také o onkologii a léčbě ozařováním. „Tady zůstává postup dohodnutý s odbornými společnostmi a ministerstvem, že hlavní slovo ohledně typu léčby musí mít multidisciplinární tým a zodpovídá za to komplexní onkologické centrum, které pacienta indikuje k typu léčby,“ přibližuje Adámková.

Předložen přitom byl i materiál týkající se protonové terapie. Ta je v seznamu výkonů od roku 2017, její úhrada je ale i nadále podmíněna schválením revizního lékaře. Pokud bychom se však podívali na počty žádostí, ty se zařazením do seznamu výkonů stouply – zatímco v roce 2016 řešila VZP 78 žádostí, o rok později to bylo 115 a letos do této doby 57. Procento žádostí, které revizní lékaři odsouhlasili, ale zůstalo stejné – zatímco v roce 2016 bylo schváleno 83 procent žádostí, loni jich bylo 84 procent.

Mezi další správní radou projednávaná témata patřil externí právní audit v pojišťovně, problematika vymáhání pohledávek či realizace provozních a IT zakázek.

Konečný zůstatek na účtu VZP činil na konci května 6,9 miliardy. Příjmy se pohybovaly na úrovni 101,5 procenta, zatímco výdaje byly na sto procentech. Očekávaný výsledek hospodaření základního fondu zdravotního pojištění za leden až květen 2018 činí čtyři miliardy korun, zatímco ve zdravotně pojistném plánu pro tento rok se počítalo s půlmiliardou korun. Rezervní fond je finančně naplněn do zákonem stanovené výše 2,4 miliardy. Čerpání provozního fondu je 1,5 miliardy, což je 35 procent plánu. Co se týče fondu reprodukce majetku, byl dosud pořízen majetek za 8,8 milionu (2,6 procenta ZPP 2018). Čerpání fondu prevence je na 136,6 milionech, což je 26 procent plánu.

-mk-