Od vlády k lékům. Nová mluvčí SÚKL Barbora Peterová. Foto: vlada.cz

Novou mluvčí SÚKL se stala bývalá vládní mluvčí Peterová

Novou mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) se stala bývalá vládní mluvčí Barbora Peterová. Dříve působila ve státní energetické společnosti ČEPS a České televizi. ČTK získala informaci od SÚKL.

 

Peterová mluvila za první menšinový kabinet Andreje Babiše (ANO) od jeho vzniku v polovině loňského prosince. Jako mluvčí menšinové vlády ANO a ČSSD ji nahradila Petra Doležalová, dříve redaktorka televize Prima.

Bývalá mluvčí ústavu Lucie Přinesdomová odešla spolu s ředitelem Zdeňkem Blahutou. Rezignoval v polovině prosince poté, co veřejnost i nový ministr kritizovali jím připravovaný systém eReceptu (tato informace ČTK není pravdivá – ředitel SÚKL nerezignoval kvůli eReceptu, nový ministr ředitele SÚKL v tomto kontextu nekritizoval a podle svých slov byl jeho rezignací překvapen – pozn. šéfredaktora ZD). Komunikaci s veřejností pak zajišťovala Hana Šindelářová, která zůstává v tiskovém oddělení SÚKL.

Koncem června jmenoval ministr Adam Vojtěch (za ANO) novou ředitelkou ústavu Irenu Storovou, která ho coby Blahutova náměstkyně vedla jako pověřená ředitelka i po jeho odchodu. Storová byla jedinou účastnicí výběrového řízení na ředitele.

SÚKL má na starosti například povolování nových léků, stanovování jejich cen a případných úhrad z veřejného zdravotního pojištění nebo jejich kontroly. Kontroluje také lékárny a shromažďuje údaje o nežádoucích účincích léků. Na starosti má také provoz systému elektronických receptů.

-čtk-