Johnson & Johnson má dceřinou společnost DePuy Synthes, která se zaměřuje na nejrůznější typy implantátů. Foto: DePuy Synthes

Johnson & Johnson nakupuje a Merck zvýšil zisk i dividendu

Americká farmaceutická skupina Johnson & Johnson koupí část japonského výrobce produktů péče o kůži a německého výrobce kloubních náhrad. Merck překonal odhady zisku za třetí kvartál.

 

Jedna z největších společností zdravotnického byznysu Johnson & Johnson se chystá na nákupy. Její dceřiná společnost Johnson & Johnson Medical Devices, zaměřující se na zdravotnické vybavení se skrze svou německou pobočku dohodla na akvizici s jinou německou společností Emerging Implant Technologies (EIT). Jde o firmu, která pomocí 3D tiskáren vyrábí titanové implantáty používané při operacích páteře. Její technologie je unikátní a spočívá v tom, že kostní tkáň do implantátu de facto vroste. O chystané akvizici informoval portál Healio.com.

Johnson & Johnson Medical Devices jako světový lídr v oblasti ortopedie a kostních implantátů doplní svou globální obchodní infrastrukturu a přinese plody technologie společnosti EIT pacientům po celém světě. Z akvizice také bude těžit jiná dceřiná společnost Johnsonu, a sice DePuy Synthes, která se na nejrůznější typy implantátů zaměřuje. „Našim cílem je nabídnout pacientům kompletní portfolio produktů vnitřních implantátů, které chirurgům otevře více možností pro řešení různých obtíží,“ uvedl Aldo Denti, šéf společnosti DePuy Synthes. „Také nadšeně vítáme, že se náš tým rozšíří o další odborníky, kteří k nám spolu s EIT přijdou,“ dodal.

Připravovaná akvizice je plně v souladu se strategií společnosti DePuy Synthes (i Johnson & Johnson) vybudovat širokou škálu inovativních řešení, jejímž cílem je zvýšit standard zdravotní péče pro pacienty. Bližší informace týkající se chystané transakce zveřejněny nebyly. Ani částka, kterou Johnson & Johnson za Emerging Implant Technologies zaplatí. Nicméně podle portálu Pitchbook.com se hodnota společnosti EIT odhaduje na zhruba 70 milionů dolarů (asi 1,6 miliardy korun).

Johnson & Johnson dokončuje akvizici japonské firmy

Johnson & Johnson bude také do svých struktur začleňovat japonského výrobce kosmetiky Ci:z. Američané za ní podle agentury Reuters nabízejí přes dvě miliardy dolarů (45,6 miliardy korun). Johnson & Johnson tak získá populární výrobkové řady jako Dr.Ci:Labo, Labo Labo nebo Genomer. Tím posílí svou globální distribuční síť a získá také nezanedbatelnou část japonského trhu a přístup k inovacím.

Akvizice přispěje k rozmachu americké skupiny na asijském trhu, kam postupně proniká již řadu let. Jen na expanzi do Číny vynaložila v minulých letech přes 53 miliard dolarů (asi 1,2 bilionu korun). Johnson & Johnson za jednu akcii zaplatí asi o 55 procent vyšší cenu, než jakou uzavírala čtvrteční obchodování na tokijské burze. Získá také všechny akcie zakladatele společnosti Yoshinoria Shirinoa.

Johnson & Johnson je už v současnosti největším akcionářem Ci:z – od roku 2016 v ní vlastní necelých dvacet procent. Tento podíl potřebovala získat proto, aby mohla výrobky japonské společnosti distribuovat také na zahraničních trzích. Zástupci Johnson & Johnson od transakce očekávají další doplnění svého kosmetického portfolia. „Věříme, že se nám podaří hodnotu firmy i nadále zvyšovat skrze přinášení inovací a zefektivnění prodeje výrobků firmy Ci:z,“ řekl Jorge Mesquita, šéf spotřebitelské divize společnosti Johnson & Johnson.

Merck překonal odhady a zvýšil dividendu

Jiná americká farmaceutická společnost, Merck (v Evropě vystupuje pod názvem Merck Sharp & Dohme – zkráceně MSD), oznámila koncem minulého týdne své výsledky za třetí čtvrtletí letošního roku. Jako jedna z prvních firem v odvětví. A v mnoha ohledech předčila očekávání analytiků. To se týká především zisku, který dosáhl 1,19 dolaru na akcii, zatímco trh očekával výsledek o více než čtyři procenta nižší. Díky tomu došlo i k úpravě celoročního výhledu zisku z původních 4,22 až 4,3 dolaru na akcii na 4,3 až 4,36 dolaru. Celkový zisk za třetí kvartál dosáhla 1,95 miliardy dolarů (44,5 miliardy korun), zatímco loni ve stejném období byl Merck v šestapadesátimilionové ztrátě.

„Očekávání byla velká a myslíme si, že výsledky budou trhem přijaty pozitivně, protože víceméně potvrzují, že by mohl být naplněni celoroční výhled,“ řekl agentuře Reuters Vamil Divan, analytik společnosti Credit Suisse.

K zisku Mercku pomohly především prodeje jeho největšího hitu, kterým je imunoterapeutický lék Keytruda. Jeho prodeje se ve třetím čtvrtletí meziročně téměř zdvojnásobily, když dosáhly bezmála 1,9 miliardy dolarů (43 miliard korun). Keytruda překonala obrat konkurenčního léku Opdivo, který pochází z dílny farmaceutické společnosti Bristol-Myers Squibb. A to o celý sto milionů dolarů.

Akcie Mercku bezprostředně po oznámení kvartálních výsledků posílily o jedno procento. Pomohla tomu také informace, podle které Merck hodlá zvýšit výplatu čtvrtletní dividendy o patnáct procent. Současně ale vykoupí od akcionářů své vlastní akcie v hodnotě deseti miliard dolarů (228 miliard korun), což by mohlo pomoci k dalšímu růstu tržní hodnoty společnosti.

Petr Musil