Vališ s Burešem jsou jako bývalý a stávající ředitel odboru ekonomicko provozních činností hygienické stanice obviněni z toho, že měli po Pěkném pod pohrůžkou ztráty zaměstnání chtít měsíčně částky v řádech desetitisíců. Foto: Pixabay

Soud propustil z vazby Radima Bureše, obviněného v kauze údajného vydírání na pražské hygieně

 

Zdi vazební věznice v pražské Ruzyni dnes v podvečer opustil bývalý bezpečnostní šéf prezidentské kanceláře, ministerstva zdravotnictví, a aktuálně ekonomický ředitel pražské hygienické stanice Radim Bureš. Ten byl spolu se dvěma dalšími spolupracovníky obviněn z vydírání svého podřízeného Jiřího Pěkného. Soud Bureše jako jediného poslal do vazby.

 

Zdeněk Vališ, Radim Bureš jsou jako bývalý a stávající ředitel odboru ekonomicko provozních činností hygienické stanice obviněni od půlky srpna z toho, že měli po Jiřím Pěkném pod pohrůžkou ztráty zaměstnání chtít měsíčně částky v řádech desetitisíců. Tento týden začala policie stíhat i ředitele hygienické stanice Jana Jarolímka, o kterém Jiří Pěkný tvrdí, že všechny měly být peníze určeny pro něj. Tím, že do případu přibyl Jarolímek, zvýšila se i trestní sazba pro všechny tři obviněné. Přitom proti Jarolímkovi neexistuje žádný přímý důkaz.

Korunním svědkem případu, a tím, kdo měl podle svého vlastního svědectví přes prostředníky předávat peníze řediteli pražské hygienické stanice, je právě Jiří Pěkný, někdejší generální ředitel České obchodní inspekce, ze které byl odejit kvůli sporům s kolegy. Vydírání podle něj mělo probíhat tři čtvrtě roku od konce loňského prosince do letošního srpna. Tehdy z popudu Pěkného zasáhla policie.

Svoje aktivity dokumentoval nejprve Jiří Pěkný sám, fotil si peníze, které měl předávat, a telefonem Samsung si nahrával rozhovory s později obviněnými bývalými řediteli odborů hygieny Zdeňkem Vališem a Radimem Burešem. Ti měli podle Pěkného předávat peníze řediteli Janu Jarolímkovi. Kvůli nahrávání si nakonec Pěkný pořídil i hodinky Hütermann se skrytou kamerou. Ekonomický deník se tomuto případu podrobně věnuje zde.

-hrb-

Článek je převzat z portálu Ekonomický deník, který patří do portfolia vydavatele Zdravotnického deníku