"V mém případě spočívá řešení v převolení mé pozice ve správní radě VZP poslaneckou sněmovnou. Nominační výbor našeho poslaneckého klubu nyní vybírá kandidáta, který mne nahradí," popisuje podmínku svého odchodu z VZP primátor Zdeněk Hřib. Foto: MK.

Ze správní rady VZP odstoupím do tří měsíců, slibuje primátor Hřib

„V naší povolební strategii pro pražský magistrát 2018, máme uvedeno, že střety zájmů chceme řešit do 3 měsíců. S podobnou lhůtou ostatně počítá v obdobných případech i zákon č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů. V mém případě je to tedy do 15.2.2019,“ odpověděl primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) na otázku Zdravotnického deníku, zda a kdy odstoupí z funkce člena Správní rady VZP. Jeho další působení v řídícím orgánu naší největší zdravotní pojišťovny se stalo předmětem slovní přestřelky mezi poslanci hnutí ANO a Pirátů při páteční rozpravě ve sněmovně u příležitosti pokusu o vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše. Jak ale zjistil Zdravotnický deník, Zdeňka Hřiba nevystřídá náhradník profesor Petr Arenberger, kterého Pirátská strana loni vybrala v otevřeném výběrovém řízení a kterého jim letos schválila Poslanecká sněmovna. Ten se totiž stal členem Rady Českého rozhlasu a Piráti tak chtějí hledat do VZP novou osobnost.

 

Primátor Prahy Zdeněk Hřib je stále ještě členem Správní rady VZP. Před komunálními volbami přitom říkal, že nebude kumulovat funkce a pokud se stane primátorem z VZP odejde. V pátek na to poukázal v rozpravě ve sněmovně poslanec za ANO David Kasal. „Říká se, že Piráti jsou nový vítr. Tak jsem na to zvědavý, protože jsem zvědavý, kdy váš nový pan primátor odstoupí ze Správní rady VZP, na které včera byl. A nekumulujete funkce?“ ptal se kolegů z Pirátské strany. „Pan primátor Hřib odstoupí z dozorčí rady ve velmi blízké době,“ odpověděl za Piráty poslanec Mikuláš Ferjenčík, čímž vyvolal bouřlivý smích v řadách hnutí ANO. „Je potřeba předat nějakým způsobem tu agendu. Myslím si, že ve chvíli, kdy vaši lidé kumulovali tyhle funkce ještě půl roku po volbách, tak to někomu vyčítat po dvou týdnech je trochu pokrytecké,“ dodal pirátský poslanec.  David Kasal opáčil, že se žádná agenda nepředává. „Tam jednou za měsíc rozhodujeme v pracovní skupině. A já jsem se s kolegou Hřibem bavil a neměl jsem žádné známky toho, že by chtěl odstupovat,“ uvedl.

Zdravotnický deník požádal o vyjádření přímo Zdeňka Hřiba. Primátor tvrdí, že si nevšiml, že by s ním poslanec Kasal o tomto problému bavil, jinak bych mu prý vše rád vysvětlil. „V mém případě spočívá řešení v převolení mé pozice ve správní radě VZP poslaneckou sněmovnou. Nominační výbor našeho poslaneckého klubu nyní vybírá kandidáta, který mne nahradí. Předpokládám, že se volba mého nástupce uvedeném čase stihne,“ vysvětlil Zdravotnickému deníku Hřib s tím, že doporučuje pirátským kolegům, „aby šlo o člověka se znalostmi v IT a vztahem k ekonomice, aby mne mohl nahradit v pracovních skupinách pro investice a finance“. Primátor ale nenavrhl žádné konkrétní jméno svého nástupce. Piráti by se podle něj měli ve správní radě VZP zaměřit na plánovanou modernizaci informačního systému, jejíž „cena by se měla pohybovat miliardách“.

„Většina ostatních členů správní rady VZP reálně IT moc nerozumí. Otázky k IT zakázkám kladu proto managementu VZP na pracovní skupině pro investice prakticky výhradně já. Na ostatní zdravotnická témata pak máme v správní radě VZP za naši stranu docenta Jiřího Párala, se kterým by se tedy měl můj nástupce vhodně kompetenčně doplnit,“ napsal nám primátor, kterého ani nepřekvapilo, že jiní členové správní rady nepovažují za nutné předávat agendu. „Možná je to tak trochu i vysvětlení toho, proč se například v oblasti modernizace IS VZP někteří členové správní rady VZP stále vracejí k návrhům jednání s dosavadním dodavatelem informačního systému VZP, která však historicky opakovaně skončila ve slepé uličce. Myslím ale, že většina ostatních lidí chápe, že IT subjektu s několika tisíci zaměstnanci a stovkách poboček, jako je VZP, je komplikované a předání agendy je tedy na místě,“ vysvětlil.

Pirátská strana, na základě loňského otevřeného výběrového řízení, nominovala jako člena Správní rady VZP Zdeňka Hřiba a jako náhradníka profesora Petra Arenbergera. Sněmovna obě nominace – tedy i na člena i na náhradníka – schválila začátkem letošního roku. Profesor Arenberger se ale mezitím stal členem Rady Českého rozhlasu, což je podle Pirátů důvodem, proč budou hledat do Správní rady VZP nového kandidáta. Měli by to stihnout do 15. února, tedy do nejzazšího termínu, který si stanovil Zdeněk Hřib pro své odstoupení.

-cik-