Daniel O´Day se ve svých téměř pětapadesáti letech loučí se švýcarským farmaceutickým obrem loučí a hodlá své třicetileté zkušenosti zúročit na novém působišti. Foto: Roche

Daniel O´Day přechází z Roche Pharmaceuticals do čela Gilead

Počátkem března příštího roku dojde k velkému personálnímu přesunu. Dosavadní šéf švýcarské farmaceutické společnosti Roche Pharmaceuticals změní působiště. Po více než třiceti letech.

 

Americký výrobce léků, společnost Gilead Sciences, minulý týden oznámila, že do svého čela angažovala dosavadního výkonného ředitele švýcarské Roche Pharmaceuticals. Jmenování nabyde účinnost 1. března příštího roku. Gilead si od tohoto personálního tahu slibuje mimo jiné „zaplnění manažerského vakua,“ jak uvedla agentura Reuters.

Američanům se zjevně ulevilo. Již letos v červenci totiž Gilead oznámil, že ke konci roku ze společnosti odejde jak výkonný ředitel John Milligan, tak předseda představenstva John Martin. Dočasným šéfem Gileadu byl jmenován Gregg Alton, který se řízení ujme na Nový rok a otěže O´Dayovi předá právě v první březnový den.

Daniel O´Day do společnosti Roche nastoupil v roce 1987, kde nejprve pracoval na různých pozicích její pobočky ve Spojených státech. O jedenáct let později pak přesídlil přímo do sídla společnosti, které se nachází ve švýcarské Basileji. Podle analytiků poradenské společnosti Jefferies, na něž se Reuters odvolává, může O´Dayovo angažmá pomoci Gileadu vybudovat své vlastní místo na globálním trhu mimo jiné s onkologickými a protizánětlivými léky.

Z USA do Švýcarska a zase zpátky

Pro O´Daye bude přesun do Gileadu znamenat mimo jiné také návrat domů. Ve Spojených státech se totiž v roce 1964 narodil. Vystudoval bakalářský stupeň v oboru biologie na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu. Poté získal titul MBA na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.

Prakticky ihned po studiích v pouhých třiadvaceti letech započal svou kariéru u farmaceutického giganta Roche. Svou první pracovní pozici získal v oddělení obchodu a marketingu v americké pobočce švýcarské společnosti. Následně byl vyslán do světa, pracoval pro Roche ve Švýcarsku, Dánsku a Japonsku.

V roce 1995 se vrátil do USA, kde v Roche vykonával funkci šéfa oddělení pro lidské zdroje. O rok později se přesunul do pozice ředitele produktového marketingu, kde vydržel dva roky. Poté si ho společnost Roche povolala na svou basilejskou centrálu, kde působil jako obchodní ředitel divize léků pro léčbu artritidy a respiračních chorob. V podobných funkcích působil i v následujících letech.

Před více než šesti lety se stal provozním ředitelem Roche Pharmaceuticals. Na tomto místě vydržel až do června 2016, kdy byl jmenován ředitelem výkonným. Nyní se tedy ve svých téměř pětapadesáti letech se švýcarským farmaceutickým obrem loučí a hodlá své třicetileté zkušenosti zúročit na novém působišti.

„Dan má za sebou výjimečnou jedenatřicetiletou kariéru spojenou s Roche. Byl jejím klíčovým člověkem, za kterým je mnoho nových a inovativních léků. Také díky němu má Roche jednu z nejsilnějších výzkumných struktur a je dobře připravena na éru digitalizace ve zdravotní péči,“ uvedl v prohlášení Severin Schwan, výkonný ředitel celé skupiny Roche.

Gilead: cítíme se nadějeplně

„Představenstvo dospělo k jednoznačnému závěru, že Daniel O´Day je tím správným lídrem Gileadu pro budoucnost,“ řekl ke jmenování O´Daye předseda představenstva Gileadu John C. Martin. „Má unikátní kvalifikaci, je kompetentní a disponuje nenapodobitelným vhledem do problematiky vývoje terapií, na které se zaměřujeme,“ dodal.

Gilead Sciences je biofarmaceutická společnost, která se zaměřuje na výzkum, vývoj a komercionalizaci inovativní medicíny. Zaměřuje se na zpřístupnění léčby lidem, jež ohrožují životu nebezpečné choroby. Jde zejména o léky proti HIV/AIDS, rakovině, zánětlivým a respiračním chorobám, kardiovaskulárním potížím a onemocnění jater. Do portfolia léků patří také první ústně podávaná antiretrovirová látka, která u dospělých snižuje riziko nakažení virem HIV.

Akcie společnosti Gilead od letošního července oslabily o téměř čtrnáct procent v reakci na oznámený konec dosavadního výkonného ředitele společnosti. Během minulého týdne se však jejich pád zastavil. Naproti tomu akcie Roche na oznámený odchod Daniela O´Day prakticky nereagovaly.

Petr Musil